Петата въздушна обиколка на България стартира от летище "Долна Митрополия"

Животът

26-09-2022, 08:13

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Обиколката завърши успешно в 22 Авиационна база – Безмер с командир полковник Милен Димитров

Фондация „Български военновъздушни сили“ с председател бригаден генерал о.з. Спас Спасов, съвместно с Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България“ (AOПA) с председател Иван Недялков и Асоциация на свръхлеката авиация в България (АСАБ) с председател Николай Николов организира Петата въздушна обиколка на България, посветена на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация, 85– годишнината от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения и 25 – годишнината от създаването на фондация „Български Военновъздушни сили“.

Петата въздушна обиколка се проведе от 23 до 25 септември с помощта на командването на Българските военновъздушни сили и под патронажа на Командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.

Домакини на стартирането на обиколката са ВВВУ "Георги Бенковски" с началник бригаден генерал Юлиян Радойски и 12 Авиационна база с командир полковник Петър Банков.

Обиколката завърши успешно в 22 Авиационна база – Безмер с командир полковник Милен Димитров.

В 5-тата Въздушна обиколка на България на различни етапи от нейното провеждане се включиха 12 самолета и 1 автожир. За подготовката и осъществяването й съдействаха над 70 човека като организатори ,партньори и участници.

Начало за провеждане на въздушна обиколка на Родината ни е дадено през далечната 1917 година, но тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите, поради откази в техниката. По-късно, през 1926 година се провежда наистина една добре организирана обиколка, с произведени в България самолети. която се радва на голям обществен и медиен интерес. Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес.

Втората е проведена през 2012 година посветена на 100 годишнината на българската бойна авиация.

Третата е проведена през 2015 година в чест на 100 годишнината от първия полет на български самолет в България, с конструктор Асен Йорданов.

Четвъртата въздушна обиколка над Родината през 2021 година не само продължава, а и затвърждава традицията, старта й да е от родното ВВВУ „Георги Бенковски“.

На 23 септември в присъствието на представителя на командването на ВВС полковник Юрий Луканов – заместник- началник на щаба по операциите, първите екипажи , курсантите –първокурсници, ученици от Спортното училище „Г. Бенковски“ от името на домакините - ВВВУ и 12 Авиационна база старта на интересното авиационно събитие даде бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на ВВВУ.

Поздрав отправиха бригаден генерал /о.з./ Спас Спасов- председател на фондация „Български ВВС“, полковник Юрий Луканов, г-жа Марияна Костова – директор на Спортното училище.

Курсантите и учениците имаха възможност да се запознаят с тренажор/симулатор на самолет „Пилатус“ РС - 9М в 12 Авиобаза, учебни кабинети и Техническата база за ремонт във ВВВУ.

Лично председателят на Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България“ (AOПA) Иван Недялков. пилот с богат летателен международен опит, извърши мотивационни полети с ученици от Спортно училище, курсанти-първокурсници и журналисти.

Грамоти за първите си полети получиха Генади Стефанов и Христина Чинова, Християна Щръклева и Цветелин Велков.

В програмата на 5-тата въздушна обиколка бе предвидена и пресконференция, на която бяха поставени сериозни проблеми, отнасящи се до авиацията: възраждане на българската авиация, запазване пистите на закритите военни летища за целите на първоначално обучение по летателни спортове, транспорт и др.

Повод за размисъл е становището на участника в обиколката Бисер Желев – РВД : „Два километра писта водят към целия свят !!!“

Затова и по време на обиколката да се прелети и над Стара Загора – поздрав за ветераните от 23 вертолетен полк бойни вертолети и над Узунджово. Пренесени са националният флаг и флагът на Българските военновъздушни сили. Тези флагове ще бъдат издигнати в град Добрич в чест на 71 години от създаването на 26 разузнавателна авиобаза. Важен момент е обявяването на инициативата на фондация „Български военновъздушни сили“ с подкрепата на командването на Военновъздушните сили за възстановяване на Авиационни реликви.

Началото на 5-тата Въздушна обиколка на България бе даден от курсант сержант Мирослав Александров, представител на класното отделение от летци –пилоти, които първи завършиха летателния си стаж, с нальот от 50 часа, който проведоха с двата нови учебни самолета, предоставени на ВВВУ, „Zlin 242”. Младият пилот излетя с инструктора от 12 Авиационна база подполковник Валентин Иванов. С благодарност за съдействието от екипа на 12 Авиационна база, заместник-командира на базата полковник Ивайло Ангелов, както и ръководителя на полетите Илиян Иванов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен