17-годишният Александър Томов записа успех в най-престижното сръбско рали (Видео)

Спорт

27-09-2022, 11:15

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Младият пилот спечели трето място в 55-ото издание на "Рали Сърбия 2022", което се проведе в курортния град Върнячка баня

Само два месеца след чудесния си рали дебют 17-годишният плевенчанин Александър Томов записа ново забележително постижение. Младият пилот спечели трето място в 55-ото издание на престижното "Рали Сърбия 2022", което се проведе в курортния град Върнячка баня. Томов стигна до успеха със своя Hyundai i20 в клас RC5 в изключително оспорвано състезание.

Тази година най-престижното сръбско рали протече в рамките на пет дни и събра 39 екипажа, като освен състезатели от Сърбия участваха и екипажи от България, Турция, Словения, Румъния и Северна Македония. Всички те премериха сили в класовете NAC1, NAC2, NAC3, RC2, RC4 и RC5.

Kaто част от тима на АСК "Престиж" и под наставленията на своя треньор Петър Гьошев, Александър Томов проведе сериозна двумесечна подготовка след успеха си на рали "Мионица" през юли. Воден от амбицията си да се развива в автомобилния спорт, плевенският талант хвърли сериозни сили, за да се представи достойно и в своето следващо предизвикателство. И го направи! 17-годишният плевенчанин кара смело, отговорно и атрактивно по взискателните писти на Гоча и Копаоник и успя да финишира трети в своя клас, а в генералното класиране зае 21-ата позиция. Негов навигатор/ко-пилот по време на надпреварата бе Явор Брънков.

Рали "Сърбия" е част от Европейския рали трофей на Балканите, Открития шампионат на Сърбия и Националния шампионат на Сърбия. За значимостта на състезанието говори фактът, че то бе официално открито от министъра на вътрешните работи на западната ни съседка Александър Вулин, Освен това, надпреварата се провежда с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. От сезон на сезон тази проява придобива все по-голямо значение заради влиянието си върху развитието на автомобилизма, спорта и туризма в Сърбия.

"Изключително тежко състезание. Изправих се срещу утвърдени пилоти, които имат доста голям опит. Трябваше да се справя с 12 отсечки и 537 км, но дадох всичко от себе си и смятам, че се справих добре с трасето. Във всеки един ден от надпреварата имаше огромни предизвикателства, но бях достатъчно концентриран и уверен, че ще успея. Искам да благодаря на екипа си - на Петър Гьошев и на Явор Брънков, защото без тяхната подкрепа, менторство и съвети, нямаше да постигна този резултат", сподели Александър Томов. "Бяхме приети много топло от страна на организаторите и сръбската публика. Самата организация беше на изключително ниво и съм щастлив, че бях част от "Рали Сърбия 2022", каза още 17-годишният талант.