Новоприетите курсанти във ВВВУ "Георги Бенковски" положиха военна клетва (Снимки)

Животът

01-10-2022, 10:01

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

За нуждите на изтребителната и вертолетната авиация в специализация "Летец- пилот" са приети 21 младежи и 5 девойки

Новоприетите курсанти във ВВВУ "Георги Бенковски" положиха военна клетва. 48 курсанти, от които 9 жени от "Випуск 2026" и "Випуск 2027" формират 76-я випуск в историята на авиационната ни Алма матер.

За нуждите на изтребителната и вертолетната авиация в специализация "Летец- пилот" са приети 21 младежи и 5 девойки.

В останалите инженерни специализации: "Радиоелектронно оборудване на летателните апарати", "Авиационно въоръжение", "Комуникационни, информационни и навигационни системи" са приети 20 курсанта, от които 4 жени.

Водосвет за здраве отслужи Негово благоговейнство отец Тихомир Йосифов в съслужение със свещеници от плевенските храмове.

За смисъла, ценността и отговорността на клетвата като ценност говори началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски.

В присъствието на представители на министерство на отбраната , командването на ВВС и авиационните бази, общинската администрация, партньорски организации, военно-родолюбивите организации , родители и близки, курсантите изрекоха заветните слова "ЗАКЛЕХ СЕ!" и целунаха знамето на ВВВУ "Георги Бенковски".

Поздрав към положилите клетва и личния състав на ВВВУ "Георги Бенковски" бе отправен от името на Президента на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев и Министър- председателя Гълъб Донев. И двамата са възпитаници на ВНВВУ "Георги Бенковски".

Цецо Андрейски – заместник - кмет на Община Долна Митрополия поднесе пожеланията към курсантите за новия им път в живота.

От името на родителите приветствие отправи Илияна Найденова- майка на курсантка от специализация „Комуникационни, информационни и навигационни системи“.

Словото – отговор бе на курсанта от специализация „Летец-пилот“ Митко Асенов.

Курсантите преминаха в тържествен марш под съпровода на военния духов оркестър на НВУ "Васил Левски" с диригент старшина Емил Костурков.