Изключителен успех на плевенските шотоканци на Световното първенство (Снимки)

Спорт

07-10-2022, 09:42

Снимка:

Спартак 14

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Възпитаниоците на Спартак спечелиха за България 3 златни, 5 сребърни и 10 бронзови медала

На провелото се 29-то Световно първенство по Шотокан Карате-до участваха 28 държави от 4 континента. Домакин беше прекрасния чешки град Карлови Вари -  от 30 септември до 2 октомври. Първенството се организира от СКДУН – Световната шотокан федерация на обединените нации.

Във високия форум плевенския шотокан карате клуб Спартак взе участие със 17 състезатели в голяма част от състезателните дисциплини, които допуска регламента на първенството.

Бойците ни спечелиха за България 3 златни, 5 сребърни и 10 бронзови медала от индивидуалните дисциплини ката, кумите шобуипон, кумите шобусанбон и кихонипон кумите.

Най-титулован от първенството е Йонан Михайлов – 11 г., който завоюва златни медали в дисциплините шобуипон и шобусанбон кумите. Йонан грабна сребърния медал и в дисциплината ката, надвивайки 11-те си опонента. В кумите дисциплините Йонан освен, че не допусна загуба, той допусна само 2 точки за всичките 6 срещи, които изигра. Друг наш състезател, стана подгласник на Йонан в дисциплината ката при деца 10-11 г. Това е Максимилиан Кошериков, който е само ва 10 г. – най-малък в групата, но завоюва третото място в тази възраст, редом с по-големите.

Другият ни състезател с три медала от три участия е ученикът на Спортно училище – Плевен Тихомир Тодоров – 15 г. Тихомир спечели златото при тежките кадети на шобуипон кумите, сребърен медал на шобусанбон и бронз на ката. Заедно със съотборника си Великослав Василев и още двама състезатели от българския юношески отбор се изкачиха на световния връх в дисциплината кумите отборно кадети 12-15 г. кат. над 57 кг. Шампионската титла бе спечелена с 4 убедителни победи над Румъния, Азербайджан, Сърбия и Молдова.

Станислав Станчев спечели два медала – сребърен на ката при 12-13 г. и бронзов в дисциплината шобусанбон. Неговият брат – близнак, Петър Станчев стана Вицесветовен шампион в дисциплината кумите шобуипон в кат. до 53 кг. , надвивайки 23-мата си опонента. Петър изигра 5 кръга и допусна загуба само на финала. Двамата се справиха отлично със задачата да класират отбора на кадетите 12-15 г. в дисциплината кумите, като с приносът на техните победи в отборните битки, отбора се класира на второ място от 9 отбора.

Кристиян Костов е другият наш състезател с два медала – от двете кумите дисциплини Криси завоюва бронзовите медали при деца 10-11 г. кат. до 40 кг.

В най-леката категория на първенството в дисциплината кумите шобуипон, Ивайло Василев стана Вицесветовен шампион в сериозна конкуренция от 18 момчета. А в най-леката категория при 12-13 г. на шобуипон, Йоан Тонов спечели бронза след 2 победи и 1 загуба на полуфинала. В същата възраст, но при най-тежките Християн Спиридонов също се класира на трето място след 2 победи и 1 загуба. Двамата с Йоан са ученици в 6 клас на Спортно училище – Плевен и е факт, че двуразовите тренировки дават резултат.

Галена Валентинова беше единствената ни представителка в дисциплината кихонипан кумите и донесе за България 3 място при девойки 16-17 г. Тя записа в актива си първият медал от състезание от висок ранг.

При най-големите – мъже над 21 г. имахме 2 представители в дисциплината шобусанбон кумите кат. до 80 кг. Калин Стефанов и Ивайло Боев заеха 3-тите места в категорията. Ивайло реализира 2 победи и 1 загуба, а Калин отпадна от състезателя на Япония на полуфинала. В категория от 21 състезатели и качествени конкуренти, двамата достойно окупираха едната половина на стълбичката. За Калин това е дебют при мъжете на състезание от такъв ранг, а Ивайло за порезен път заслужи мястото си на стълбичката сред по-опитните с години от него, тъй като той е само на 22 г. и тепърва навлиза в конкурентната среда на най-трудната възраст. Той успешно съчетава обучението си по Медицина с подготовката за състезания – в момента е 4 курс студент на Медицински университет – Плевен. Ивайло беше част от отбора на мъжете на българския тим в дисциплината кумите отборно над 21 г. Отборът му зае третото място на стълбичката след 2 победи и 1 загуба на полуфинала.

"Това беше най – успешното първенство на състезателите от клуб Спартак. Не само подготовката им, но и мотивацията им беше на изключително високо ниво – всеки един се бореше до последно за победата. Благодаря на всички, които съдействаха за добрата подготовка – финансовата помощ на ММС и Община Плевен, както и на Бетина Кисьова и Маринела Петрова – инструктори на клуба и треньори на Спортно училище – Плевен в профил Шотокан карате-до", каза главния треньор на клуба Сенсей Милена Кирниколова.