ВВВУ "Георги Бенковски" основа първия по рода си сред военните университети литературен клуб

Животът

08-10-2022, 07:35

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Клубът ще провежда не по-малко от две срещи на година

ВВВУ "Георги Бенковски" основа първия по рода си сред военните университети литературен клуб. Неговата цел е да укрепи духът и творческата мисъл на обучаемите, преподавателите и служителите чрез четене на книги, обсъждане на произведения, дискусии и срещи със съвременни автори -–писатели и поети на България.

Председател на литературния клуб към ВВВУ "Георги Бенковски" е полковник доцент д-р инж. Асен Маринов – заместник-началник по учебната и научната част.

Клубът ще провежда не по-малко от две срещи на година.

В навечерието на празника на ВВС и годишната научна конференция се състоя първата среща на членовете на клуба. Представена бе и обсъдена книгата на американския професор по география и физиология Джаред Даймънд „Пушки, вируси, стомана“, издадена през 1997 г., отличена с наградата „Пулицър“. Жанр –документална проза.

Какво определя съдбините на човешките общества? – въпрос особено актуален днес.

Воденето на дискусията, която протече много интересно бе поверена на асистент по философските дисциплини Георги Иванов от Департамент „Природни и хуманитарни науки“.

Книгата представи курсант Биляна Усева, след което започна и споделянето на мнения и впечатления по отразените в нея позиции.

Преподавателката по английски език Маргарита Гаврилова бе водещ на викторина, с провокирани от книгата въпроси. За правилните си отговори курсанти, преподаватели и служители получиха награди.

Полковник о.р. професор д.в.н. Димитър Недялков представи книгата си „История на българската военна авиация“ и предстоящото й второ допълнено издание.

Следващата книга , която ще се обсъжда на следващата среща на литературния клуб през следващата година е „Летище“ от Артър Хейли.

Ще има и български автор и заглавие.

По време на срещата бе презентирана дейността на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен от Павлина Георгиева и Ваня Ценова. Те получиха от бригаден генерал Юлиян Радойски , издадената от ВВВУ настолна книга за авиационно обучение „Вашите криле“ от Асен Йорданов.

Благодарност към екипа на Департамент „Природни и хуманитарни науки“ с директор доцент д-р Галина Тодорова за перфектната организация и провеждане на първата среща на Литературния клуб.

"Четете, минете смислено, красиво и достойно през целия си живот. Спрем ли да се учудваме на света-чудото изчезва. Човек не знае коя книга ще се окаже в точния момент лична за него. Може би ще останат 10-15 книги, които ще са важни за нас, но докато ги открием, ще трябва да преровим много библиотеки“ , категоричен е писателят Георги Господинов.