Министър Зарков инспектира затвора в Плевен

Мисия

10-10-2022, 15:18

Снимка:

МП

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В Плевенския затвор и двете общежития към него са настанени близо 300 лишени от свобода

Министърът на правосъдието Крум Зарков посети днес затвора в Плевен. Целта на проверката на място е получаване на обратна връзка за действията, предприети в системата за изпълнение на наказанията от началото на мандата, както и запознаване с условията, при които търпят присъди лишените от свобода и условията на труд на надзорно-охранителния състав.

В Плевенския затвор и двете общежития към него са настанени близо 300 лишени от свобода. Началникът на затвора ст. комисар Стефан Стефанов информира, че сред приоритетите остава полагането на усилия за подобряване на условията, но и търсенето на възможности за трудова заетост на лишените от свобода. В Плевен трудово ангажирани са около 230 затворника, включително с тези, които полагат доброволен труд. По отношение на ремонтните дейности бе установено, че в затвора Плевен са обновени всички спални помещения в корпуса, а за служителите са изградени нови помещения за отдих. Министър Зарков се срещна с част от надзорно-охранителния състав. Именно Плевен е едно от местата, където е сменен режимът на работа на надзирателите – от 24 на 12 часа. При проведените разговори днес стана ясно, че съставът не среща проблеми при осъществяване на служебните си задължения. 

В Плевен министърът на правосъдието посети и единствения учебен център в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Той е с капацитет за 40 души, като там се провеждат курсове за първоначална подготовка в рамките на до 2 месеца. В тази връзка отново бе препотвърден един от приоритетите на Министерството на правосъдието - изграждането на учебен център с пилотен затвор в с. Самораново. Комплексът ще се финансира по Норвежкия финансов механизъм и с неговата реализация ще се търси осъвременяване и модернизиране на концепцията за обучение на персонала в ГДИН. Предвижда се новият учебен център да е с капацитет до 100 обучаеми.

По време на инспекцията министър Зарков бе придружаван от ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, които по-късно през деня ще посетят затвора в Ловеч. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен