С питка и сол посрещнаха римската лусория "Danuvina Alacris" на пристанището в село Байкал

Новините

10-10-2022, 16:11

Снимка:

Община Долна Митрополия

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ръководител на проекта и капитан на кораба е доц. д-р Ана Кайзер, Дунавски университет Кремс, Австрия

Пристанището в село Байкал посрещна римския кораб лусория Danuvina Alacris (Живият Дунав) по проект Living Danube Limes (Живи Дунавски граници), програма INTERREG. Ръководител на проекта и капитан на кораба е доц. д-р Ана Кайзер, Дунавски университет Кремс, Австрия. Корабът акостира към 16 ч. и бе посрещнат от ученици с 13-те флага на държавите, през които тече река Дунав. С питка и сол и момиче в традиционна Байкалска носия бяха приветствани с „Добре дошли“.

Поздравителен адрес поднесе кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска, която ги приветства за мисията им като посланици на интеркултурното общуване между хората, живеещи край река Дунав и значението за популяризиране на културно-историческото наследство по Дунавският Лимес.

Богатата фолклорна, музикална и сценична програма впечатли силно участниците, както и жителите и многобройните гости от общината и региона. Тя включваше изпълнение на кавал от Георги Дамянов от с. Байкал, фолклорна група "Вълшебни звуци при читалището в с. Победа, Професионална танцова формация Плевен и атрактивните Група за антични възстанови "Легио Прима Италика", гр. Свищов.

Гостите опитаха и вкусни традиционни ястия-качамак и рибена чорба, приготвени от Домашен социален патронаж, читалището със съдействието на Кметство, с. Крушовене. Присъстваха Председателят на ОбС Долна Митрополия, г-н Петър Петров, който лично бе облякъл римска легионерска униформа, г-н Георги Йончев,  зам.кмет на общината, г-жа Десислава Манова, секретар на общината, г-н Георги Маринишев , кмет на с.Байкал, директора на РИМ - Плевен, д-р Володя Попов, учители по история и ученици и деца от всички общински училища, директори на училища и детски градини, кметове, общинска администрация, жители и гости на общината и с. Байкал. Със съдействието на Лайънс клуб Огледало-Плевен бяха осигурени минерална вода за екипажа на кораба и за всички присъстващи, както и исторически сувенири от Плевенският край.

Гостите имаха възможност да наблюдават водолюбиви птици по река Дунав и да се запознаят с културно-историческото и природно богатство на Община Долна Митрополия.

Организатори на събитието са Община Долна Митрополия, Кметство, с. Байкал, НЧ "Пробуда-1925, с. Байкал и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси.

Реализирането на това уникално събитие е в резултат на отличното сътрудничество на Община Долна Митрополия  с Дунавски университет Кремс,  участието на г-н Иво Джокин, директор на ОЦИДЗИ в онлайн курс "Защита на културно наследство и климатичните промени" по предложение на общинското ръководство и последващо участие в Норвегия, гр.Трондхайм, по кандидатстване и одобрение по програма Еразъм+ където отправихме предложение за включването на Община Долна Митрополия като една от спирките на кораба.