Младежи от БМЧК - Плевен ще демонстрират как се оказва първа долекарска помощ

Новините

13-10-2022, 14:36

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е по повод Световния ден за рестартиране на сърцето

Български младежки Червен кръст - Плевен и Панорама мол Плевен организират съвместна инициатива, посветена на Световния ден за рестартиране на сърцето. Младежите от Червения кръст ще демонстрират оказване на първа долекарска помощ и ще раздават флаери на гражданите.

Демонстрацията ще се проведе на 16 октомври, неделя, от 11,30 часа до 14,30 часа на ниво партер в Панорама мол Плевен.

Световният ден на рестартирането на сърцето се отбелязва всяка година на 16 октомври с основна цел повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация. Инициативата стартира през 2015 г. от Европейския съвет по ресусцитация ( ILKOR ) с подкрепата на Европейския парламент, а през 2018 г. започва да се отбелязва в цял свят.

Мотото на този ден през 2022 г.: “Everyone deserves the opportunity” – „Всеки заслужава възможността“

Седем от десет сърдечни ареста се случват на обществени места пред очите на хората, но по-малко от 20% от гражданите оказват първа помощ. Освен това оказването на реанимация от страна на непрофесионални наблюдатели е различна в света и варира от 5% да 80%. Ако може да се увеличи статистиката на всяка страна по света, стотици хиляди живота може да бъдат спасени всяка година след внезапни сърдечни арести.