Съдът прекрати и върна на прокуратурата дело, свързано със смъртоносен инцидент край Плевен

Крими

21-10-2022, 16:37

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Съдебният състав е установил, че прокуратурата е допуснала съществено нарушение на процесуалните правила

Състав на Плевенски окръжен съд разгледа днес наказателно дело, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу Р.К.,роден 1974 година от град Летница, обл. Ловеч.

Той е обвинен в това, че на 28.11.2021 г. на пътя в близост до разклона за с.Згалево, при управление на лек автомобил със скорост от 106,5 км/ч, при разрешена 90 км/ч., причинил по непредпазливост смъртта на движещия се по пътното платно без светлоотразителна жилетка пешеходец - Р.П.Г. от с. Коиловци.

Деянието е извършено в тъмната част на денонощието. Пешеходецът не е имал никаква светлинна индикация, с която да предупреди и заостри вниманието на водачите на МПС, че пред тях има препятствие. Водачът късно е възприел движещия се човек иго блъснал отзад. В резултат на това, пострадалият получил тежки травми, несъвместими с живота и починал на място - престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“, вр. с чл.342, ал.1 от НК.

"В провелото се разпоредително съдебно заседание съдебният състав е установил, че прокуратурата е допуснала съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като е нарушено правото на обвиняемия да научи за какво престъпление е привлечен в това качество. Поради това, съдът прекратява съдебното производство по делото и го връща на прокурора.

Определението за прекратяване на делото и връщането му на прокурора не е окончателно. Същото може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд - Велико Търново в седмодневен срок, считано от днес", съобщиха от пресцентъра на ОС - Плевен.