Начално училище "Единство" отбеляза тържествено своята 125-годишнина

Мисия

28-10-2022, 11:43

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Заместник областният управител Александър Трайков уважи празника

В присъствието на ученици, учители и много гости НУ "Единство" отбеляза тържествено в ДКТ "Иван Радоев" своята 125-годишнина. В обръщението си към директора на НУ "Единство" г-жа Диана Димитрова, колектива и учениците, заместник областният управител на Област Плевен Александър Трайков отбеляза, че за него е изключително удоволствие да присъства на празника, в деня когато се отбелязва знаковата за плевенското училище годишнина.

"125 години от създаването на едно от елитните начални училища в нашия град - НУ "Единство" е добър повод за равносметка и поглед назад във времето към неговата история. В този смисъл, за да сме тук днес, на това тържество, приносът е на всеки от своето време – на създателя Ламби Петров, с неговата финансова помощ още през далечната 1897 г. По време на войните, макар за кратки периоди, училищната база е била в служба като място за живеене и болница на военни части“, каза в обръщението си заместник областният управител Александър Трайков и цитира думите на духовния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди: „Единството, за да бъде истинско трябва да издържи най-тежкото напрежение, без да се счупи“.

Той свърза историята на начално училище "Единство" с думите на Махатма Ганди, защото, според него, те са олицетворение на това, което се е случило с училището през годините. За век и четвърт от създаването си, то не само е преминало през различни етапи, но днес разполага с богата материална база, осигуряваща съвременно обучение по всички изучавани учебни предмети, обучение по информационни технологии, целодневни занимания и занимания по интереси.

Заместник областният управител поздрави настоящия екип на училището за това, че са съхранили, опазили и надградили това, което са наследили от своите предшественици. 

Към директора на училището и  учителите г-н Трайков отправи апел да продължават да участват в разработването и реализирането на проекти на училищно, регионално, национално и международно ниво. Учениците той призова да са последователни и да продължават да печелят награди.

"С вашите отличия от математически състезания, турнири, конкурси за литературно творчество, рисунка, изложби всички вие сте част от паметната история на училището“, каза още заместник областният управител на Област Плевен и честити  юбилейния празник броени дни преди празника на народните будители.