Ученици влязоха в ролята на общински съветници, участваха и в заседание на Общинския съвет

Новините

28-10-2022, 11:56

Снимка:

ОбС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тийнейджърите са участници в проекта "Бъди активен - от теб зависи промяната"

Ученици от 9, 10 и 12 клас на Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект”, влязоха в ролята на общински съветници в Плевен и седнаха на банките на местните старейшини за час. Преди това те присъстваха и на редовното заседание на Общинския съвет в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“ и проследиха отблизо дебатите и процеса по приемане на решенията по внесените за обсъждане този месец близо 40 точки в Общинския съвет.

Тийнейджърите са участници в проекта "Бъди активен - от теб зависи промяната", разработен от Сдружение "Рицари без броня" по програмата „Еразъм +”.

„Принципът, от който трябва да се ръководи всеки участник във властта, без значение държавна или местна, е да защитава интересите на хората. Неслучайно клетвата, която сме положили като съветници, е да работим в името на Плевен и неговите граждани. Затова и отговорността да бъдеш общински съветник се защитава с много работа, и дори това не е гаранция за успех“, обърна се към учениците председателят на Общинския съвет Мартин Митев. След края на редовното заседание на местния парламент той пое ръководството и на второ заседание, в което местата на съветниците заеха учениците. В импровизираната сесия се включи и общинският съветник Йордан Грижов, председател на Постоянна комисия по "Младежки дейности, спорт и туризъм".

Ученическата „сесия“ започна с разяснения по Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет и правилата за дебат в залата. Последва проверка на кворума в залата и представяне на единствената точка в дневния ред - предложение за въвеждане изцяло на онлайн обучение. Тийнейджърите защитаваха две противоположни тези - за и против предложението, като всеки от изказващите се имаше възможност да представи своите доводи, да репликира или да направи дуплика на изказване. След близо едночасов дебат, чрез реалната система за гласуване на Общинския съвет бе взето и решение: с 3 гласа „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“, предложението не се приема.

Проектът "Бъди активен - от теб зависи промяната" е разработен от Сдружение "Рицари без броня" по Програма „Еразъм +”. Неговата цел е насърчаване на демократичното младежко участие в прилагането на политики на местно ниво чрез повишаване степента на информираност, ориентация и мотивация за включване. Проектът включва обучение на агенти за социална промяна „От мен зависи промяната“, провеждане на конференция „Заедно за Плевен“, изготвяне на документ „От нас зависи“ и Информационни дни „Заедно можем повече“. В рамките на първата дейност младежите преминават интензивен курс на обучение по "Активно гражданство", като опознават основните механизми на местните, държавните и европейските институции, запознават се и с основните човешки и граждански права и задължения. През изминалите дни учениците проведоха среща-разговор и със зам.-председателя на Общинския съвет и председател на ПК по "Култура, вероизповедания и международна дейност" Петя Василева, имаха среща и с кмета Георг Спартански.