Откриха модерен STEM център в СУ "Иван Вазов" (Снимки)

Мисия

01-11-2022, 16:06

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Центърът носи името на световнопризнатия физик проф. Минко Балкански.

Днес се състоя откриването на STEM център по природни науки, изследвания и иновации "Професор Минко Балкански" в СУ "Иван Вазов" – град Плевен. С вълнение и радост директорът на училището – Димитър Митев, приветства всички официални гости и посетители на тържественото събитие. Той преряза лентата на четирите високотехнологични кабинета в компанията на доц. д-р Ангел Ангелов – учен и специален представител на проф. Минко Балкански и фондацията му. Откриването уважиха още заместник-кметовете Стефан Милев и Милен Яков, представители на Областната управа и Община Плевен, на РУО Плевен и управители на фирми, участвали в проекта.

Лабораториите се намират на третия и на четвъртия етаж в училището, като кабинетите по физика и астрономия и по математика и роботика са разположени в съседство чрез автоматична подвижна стена, а над тях са тези по биология и по химия.

И четирите лаборатории са оборудвани с интерактивни дъски и черни стъклени дъски, на които се пише с бял маркер. Всеки кабинет е обзаведен с модерни и удобни мебели, с интересни уреди и помощни материали за учениците, които правят работната среда още по-приятна и интересна. Новата придобивка е изградена със средства по национална програма на МОН и със средства от бюджета на училище "Иван Вазов".

STEM е абревиатура за Science, Technology, Engineering, Maths – Наука, Технологии, Инженерство, Математика. Това е направление в образованието, което разглежда отделните дисциплини като обвързани в един общ контекст с различни препратки и връзки помежду им. Обучението по STEM предполага подход, който изгражда умения за критично мислене, анализ, изследване и проследяване на взаимовръзки между отделни дисциплини и сфери на познание.

"Избрахме името на центъра, впечатлени от достиженията на световнопризнатия физик проф. Минко Балкански. За нас е чест центърът да бъде свързван  с личността на такъв благодетел и радетел на науката и просперитета на българското образование", споделиха от СУ "Иван Вазов".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен