Архангеловден е

Новините

08-11-2022, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.

Архангеловден се чества от християните в чест на Архангел Михаил - един от седемте първенствуващи ангели, така че празникът е известен още като честване на "съборното единство на ангелските чинове". Самият Архангел Михаил е почитан като известител на човешките тайни, церител на човешките недъзи и борец против Злото. Затова е зографисван като воин с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. Някои го наричат "душевадец", но по-точното му определение е като предводител на христовите войни срещу езичниците.

Oсновната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от нар. вярване, че св. Рангел е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”, “боговица”, “света Петка”, “Рангелово блюдо”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Гаврил, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Искра, Рангел, Райна, Рая.