Второкласници от СУ "Иван Вазов" гостуваха на пожарната в Плевен (Снимки)

Животът

08-11-2022, 13:45

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

С интерес и любопитство децата слушаха разказите на пожарникарите за отговорната им професия

Второкласниците от СУ "Иван Вазов" и техните класни ръководители посетиха Централната пожарна служба, където бяха приети топло и сърдечно. 

 Класовете бяха посрещнати от ръководителя на екипа, разгледаха наличната техника и съоръжения за подготовка на пожарникарите и специалната екипировка. Малките гости си припомниха правилата за пожарна безопасност, как да сигнализират  за пожар и какво трябва да обяснят като се обадят на телефон 112. Любознателните деца знаеха, че трябва да поставят мокър плат на лицето си, за да не вдишат пушек и отровни газове.

С интерес и любопитство децата слушаха разказите на пожарникарите за отговорната им професия,  разговаряха поотделно с някои от тях и се запознаха с начина им на живот и работа. Имаха възможност да разгледат пожарникарската кола с нужното оборудване за противопожарна и аварийна безопасност. Видяха стълба, достигаща до единадесетия етаж. Интересно за децата беше да се запознаят със специалното облекло, каски, противогази  и всичко необходимо за гасенето на пожар. Разбраха, че огънят е приятел и враг на човека.

Емоционален момент настъпи, когато децата се превърнаха в малки огнеборци. Всеки от тях изстреля силна водна струя от пожарникарския шланг, което се оказа истинска атракция за всички.

Огнеборците демонстрираха пред всички спускане по специален пилон при случай на сигнал за пожар, катерене по специална вишка, която е част от подготовката на огнеборците. Малчуганите научиха за пожароприложния спорт и трудната подготовка за състезанията. И разбира се, пожелаха на плевенските пожарникари успешно представяне на следващото съревнование.

"В края на вълнуващото посещение някои деца споделиха, че мечтаят, когато пораснат, да станат пожарникари. Вече знаеха колко трудна и отговорна е професията на огнебореца.

Учихме  и се забавлявахме! Срещата оставя емоционален отпечатък в съзнанието на второкласниците, които се докоснаха до неща, които са виждали само в книжките и анимационните филмчета.", споделят от СУ "Иван Вазов" - Плевен.