Започват Коледните пости

Новините

15-11-2022, 06:15

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Всяка година от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително. Стриктното спазване на пълноценно и разнообразно растително хранене през този период, гарантира значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност.
Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Преди всичко това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките им разновидности.

Постите на практика означват да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират постни храни - плодове, зеленчуци, бобови, зърнени, ядки и семена. Много хора обаче се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организма. Всъщност чрез консумация на пълноценни и разнообразни растителни храни човек може да си набави всички нужни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са почти изцяло дефицитни във всички храни. С този начин на хранене човек може да се чувства лек, здрав и енергичен целогодишно и постоянно, не само по време на постите.


По време на Коледните пости съществуват дни, когато трябва да се спазва строг пост - консумират се само растителни храни и олио и дни, в които е разрешена консумацията на риба и морски дарове. Специалистите диетолози препоръчваме да изключите или намалите всички видове растителни мазнини и рибните продукти от менюто си, за да извлечете максимума от Коледните пости, нищо че на „теория“ тези храни са позволени.

В днешно време хората консумират прекалено много неблагоприятни и  тежки за организма храни - като месо, риба, яйца, млечни продукти и изолирани концентрирани мазнини. Така в телата им се натрупват голямо количество токсини (отрови), слуз, конкременти и други отпадъчни вещества. Това води до хронично натравяне и когато човек започне постите, организмът реагира, като стартира процес на детоксикация. Той може да се характеризира със симптоми на главоболие, отпадналост, виене на свят, ниско самочувствие, лошо настроение, раздразнение, промени в храносмилането и съня и други. Ето защо, предварителната постепенна подготовка на организма е от изключителна важност!

Намалете и/или постепенно спрете тютюнопушенето;

Намалете и/или постепенно спрете всички видове алкохолни напитки;

Намалете и/или постепенно спрете кафето и всички видове стимулиращи напитки – кола, енергийни напитки и други;

Намалете и/или постепенно изключете от менюто си всички полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, бисквити и други подобни сладки, пържени, тестени и мазни храни;

Намалете и/или постепенно изключете червеното месо, като го заместите с балансирана консумация на млечни продукти – за предпочитане обезмаслена извара и/или малки количества риба;

Консумирайте животински продукти не повече от един път на ден, и не по-често от два-три пъти в седмицата;

Не комбинирайте червено месо, риба, млечни продукти и яйца с въглехидрати като ориз, бобови, картофи, хляб и други;

Консумирайте животински храни само с нисковъглехидратни зеленчуци - като маруля, спанак, краставица, чушка, зеле и други;

Намалете или напълно изключете екстрахираните мазнини – олиа, зехтини, масло, маргарин и други;

Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно, може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове;

Вместо екстрахирани мазнини, консумирайте семена и ядки - и то умерено, до 40-60 грама дневно;

Пийте повече топла вода;

Започнете поста, като отправите молитва към Бога за закрила от неблагоприятни влияния и при нужда вземете прошка, ако сте оскърбили някого.