От Спартак с официална позиция по повод инцидента на мача с Локомотив (София)

Спорт

21-11-2022, 14:39

Снимка:

ОФК Спартак

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Само бързата намеса на присъстващите служителите от МВР-Плевен е предотвратила нещо ужасяващо

ОФК Спартак загуби с 1:4 от Локомотив (София) на стадион "Плевен" в 1/16 финалите на турнира за купата на България по футбол и отпадна от надпреварата. Срещата, проведена на 19 ноември 2022 година беше белязана с грозен инцидент в сектора на гостуващите фенове към края на първото полувреме. Във връзка с него, обръщение направи Борислав Георгиев, член на Управителния съвет на плевенски клуб.

"Локомотив (София) е не само сред най-големите футболни клубове в България, но винаги се е отличавал с феърплей, на и извън терена. Със сигурност тази хуманност, наред безспорните спортни успехи, са привлекли през десетилетията толкова много поддръжници на „червено-черните“. Убеден съм, че тази групичка от 40-50 души, която уж ги подкрепяше на 19 ноември на мача в Плевен не е от истинските фенове на Локомотив. Няма как да е от нормалните запалянковци на „железничарите“, щом от тях полицията е иззела палка и нож, които са предадени на дежурния делегат на мача. Ненормално поведение провокира разразилия се инцидент, за щастие завършил без жертви. Полицаи и служителите на охранителната фирма, стоящи пред сектора на гостите са забелязали паднал на земята привърженик на Локомотив. Двама от охранителите са влезли в сектора, за да разберат какво е състоянието на пострадалия и да му помогнат. Докато се опитват да му окажат помощ, част от другите фенове на гостите започват да нанасят удари по въпросните двама охранители. Само бързата намеса на присъстващите служителите от МВР-Плевен е предотвратила нещо ужасяващо. Полицаите разполагат със снимков материал от разигралия се грозен инцидент. Единият служител на охранителната фирма е със счупена ръка и аркада на веждата. Това го видяха всички на стадиона, защото на място му беше оказана медицинска помощ. Стана ясно, че сред нападателите има криминално проявени лица.

Спартак (Плевен) не е случаен футболен клуб. Доказва го статистиката – 35 сезона в елита, близо 1000 спечелени точки, 1150 вкарани гола в надиграване с най-добрите и над 20 футболисти за А националния отбор на България. В Плевен са провеждани много емблематични футболни срещи. Страстите в тях обаче винаги са се разгаряли на терена и са разрешавани със спортни достойнства. Гостуващите фенове винаги са добре дошли да подкрепят своя любим отбор. Никога досега не е имало дори малки инциденти, нарушаващи обществения ред и сигурност. Повод за такава гордост е последното участие на Спартак (Плевен), макар и преди 20 години. Тогава гостуваше ЦСКА (София), стадион „Плевен“ беше изпълнен до краен предел, а сред феновете имаше над 3-хилядна агитка от столичани, подкрепящи армейците. Секторът за гости се оказа в пъти по-малък и тези хора бяха допуснати на свободни трибуни. Бурно подкрепяха либимия си тим, но както дойдоха кротко и мирно, така и си тръгнаха след последния съдийски сигнал. Вярвам, че повече няма да ставаме свидетели на покъртителната гледка от последния ни мач“.