Споделяне на добри практики чрез "Еразъм+"

Новините

22-11-2022, 14:28

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В периода от 10 до 12 ноември инж. Цветелина Стойкова и инж. Виолета Макавеева-Илиева взеха участие в проект “Greening VET curricula for electricians” (ENTIRE) – „Тестване на методология за зелени умения в специалност Електрообзавеждане на производството“, който се финансира по Партньорства за сътрудничество в професионалното образование и обучение на Програма Еразъм+. Партньори са Фондация за модерно образование, България, BEST –Institut fur berusbezogene Weiterbildung und Personaltraining GmbH, Austria, Viesoji istaiga Panevezio profesinio rengimo centras, Lithuania и Професионална гимназия по механоелектротехника, Плевен, България.
 
Акценти на срещата, състояла се във Виена, са учене (възприемане, описване, свързване) около ситуации, от професионални ситуации към учебни програми, достигане до съществените компетентности, така че учебните програми следва да съдържат необходимите ресурси, за да се даде възможност на учащия да се справи с основните професионални дейности.
 
Как се изготвя квалификационен профил, какво ще ни донесе бъдещето, анализ на всеки 5 години, oтговарят ли квалификационните изисквания за нуждите на пазара на труда, теми, по които дискутираха представители от партньорските организации.
Целта на дейностите за мобилност, финансирани по програмата „Еразъм+“, е да се предоставят възможности за споделяне на най-добри практики и насърчаване на използването на нови и иновативни педагогически методи и технологии, както и подкрепа за професионалното развитие на учителя, осигуряване на реалистична възможност за мобилност на всеки учещ.