Невяна Владинова взе участие в среща за инициативата на Съвета на Европа "Start to Talk"

Спорт

25-11-2022, 07:00

Снимка:

БФХГ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова взе участие в среща за инициативата на Съвета на Европа "Start to Talk", която се проведе в Националната футболна база "Бояна". Тя има за цел да призове публичните власти, спортното движение и граждански организации към предприемане на конкретни мерки за предотвратяване и реагиране на насилието над деца в спорта. Единствените федерации, които взеха участие бяха Българска федерация по художествена гимнастика и Българска федерация по баскетбол.

„Темата за насилието над деца в спорта е изключително актуална и значима, тъй като правилата, предназначени да ограничават насилието в спорта, не рядко биват пренебрегвани. Инициативата "Start to Talk" е инструмент за защита на правата на човека и важна стъпка в зачитането на правата на детето, която ще доведе до повишаване на безопасността на средата, в която нашите деца тренират и се състезават“, каза зам.-министър Бучков.

Той подчерта, че e особено важно да се разработи ефективна политика за защита на децата в спорта на национално ниво. "Трябва да предприемем целенасочени действия, както на политическо ниво – да се разработят ефективни и интегрирани стратегии и роли за защита на децата в спорта, така и на ниво спортни структури – федерации и спортни клубове, които да разработят инструменти за защита и превенция на насилието в спорта", допълни Петър Бучков.

"Насилието в нашия спорт е предимно емоционално и психологическо, което може да остави трайни увреждания, затова имаме отношение по темата и голямо желание да участваме в тази инициатива", заяви вицепрезидента на БФХГ Невяна Владинова.

ММС се присъединява към "Start to Talk" през 2020 г., като до момента е изготвена методология, която ще подпомага изпълнението на дейностите по инициативата. Направено е и проучване за ситуацията по темата в България.

По време на срещата присъстващите се запознаха с целта на инициативата, направеното проучване за насилието над деца в спорта у нас, както и с етапите и планираните дейности. Предстои разработването на Пътна карта, в която ще бъде изложена дългосрочна и устойчива стратегия за защита на децата в спорта.