В РИМ - Плевен организират възпоменателна изложба, посветена на Раковски

Експозицията е по повод 155 години от смъртта на идеолога и стратега на българското националноосвободително движение през XIX в.

По повод 155 години от смъртта на идеолога и стратега на българското националноосвободително движение през XIX в. Георги Стойков Раковски, Регионален исторически музей – Плевен съвместно с Исторически музей – Котел и Регионален исторически музей – Русе организира възпоменателна изложба под надслов „Първият“. В изложбата „Първият“ е включена гостуващата постерна изложба на ИМ-Котел със заглавие „Образ невъзможен“, изработена през 2021 г. по повод 200-годишнината от рождението му, в която с богат документален и снимков материал е проследен неговият удивителен и изпъстрен с премеждия и обрати житейски път.

Веществените материали са от богатите фондове на РИМ-Русе и РИМ-Плевен. Показани са старопечатни книги и периодични издания от Раковски, оригинални негови писма, възпоменателни картички, плакети и литографии.

Централно място е отредено на сабята на Патриарха на революцията /копие/, притежание на РИМ-Русе, на чийто клин със златни букви е гравиран надпис: „Сава С Раковски 1 май 1854 год.“. Изложбата ще бъде официално открита на 1 декември 2022 г. във Второ изложбено фоайе на РИМ-Плевен от 16,30 часа и може да бъде разгледана до 25 февруари 2023 г.