Фотоизложбата "Авиационни делници" ще бъде представена в Плевен

Новините

25-11-2022, 14:54

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изложбата включва 21 фототабла с включени над 50 снимки на пет от водещите български авиационни фотографи

По инициатива на Регионалния академичен център – Плевен (РАЦ) и по покана на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив (БАД) в Центъра за работа с деца – Плевен (ЦРД) ще се представи фотоизложбата „Авиационни делници“. Събитието е под патронажа на Община Плевен и се осъществява съвместно с Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ВВВУ).

Изложбата ще бъде официално открита в ЦРД, на 28.11.2022 г., понеделник, в 17:00 часа от бригаден генерал Юлиян Радойски, Началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, и доц. Теодора Вълова, Координатор на РАЦ – Плевен.

Изложбата включва 21 фототабла с включени над 50 снимки на пет от водещите български авиационни фотографи. Трима от тях служат в момента в редовете на ВВС и ВМС, а двама са трайно свързани с авиационната идея. Фотографиите на капитан инж. Иван Дончев, капитан инж. Димо Вичев, лейтенант инж. Михаил Йорданов, Огнян Стефанов и о.р. подп. инж. Николай Димов са на високо професионално ниво и доставят естетическа наслада за зрителите. Това е второто културно събитие, което РАЦ – Плевен организира в сътрудничество с Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив. Подобни добри инициативи ще бъдат реализирани и в бъдеще между двете организации.

Експозицията е посветена на 110 години от създаването на Българската бойна авиация и 65-та годишнина от основаването на Българското астронавтическо дружество, чийто юбилей ще се отбележи на 8 декември.

Представянето на фотоизложбата в Центъра за работа с деца – Плевен ще позволи на подрастващото поколение да се запознае с ежедневната  патриотична, отговорна и напрегната мисия на военнослужещите от авиацията. Заедно с това ще разпали в сърцата на младите посетители интерес, всеотдайност, уважение и любов към българската авиация, както и ще насърчи интереса към професията на военните пилоти и на инженерно-техническия състав.

На 29 ноември, от 17:00 часа, в Актовата зала на ЦРД ще се проведе лектория със студенти от Медицински колеж – Плевен и ученици от плевенски училища на тема „Авиационни делници“. Организатор на обучението е Регионалният академичен център – Плевен в сътрудничество с ЦРД. Лектор ще бъде капитан инж. Иван Дончев, от 12-та Авиационна база, Д. Митрополия. Интересната тема се представя в рамките на договора за сътрудничество между Медицински университет – Плевен и ВВВУ „Г. Бенковски”, според който в МУ-Плевен ще се обучават парамедици в новата хибридна специалност „Авиационен парамедик“.

Експозицията „Авиационни делници“ ще може да бъде разгледана от гражданите и гостите на града в Центъра за работа с деца – Плевен от 28 ноември до 20 декември 2022 г.