Утвърдена е областната аптечна карта

Мисия

29-11-2022, 17:36

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Няма населени места в областта, където да има голям недостиг на фармацевтични услуги

Областната аптечна карта е утвърдена от Областната комисия за Област Плевен, сформирана за разработването й, назначена със Заповед на министъра на здравеопазването №РД-02-194/1.08.2022 г. и на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, чл. 227б, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Заключителната работна среща се проведе на 28 ноември в зала „Плевен“ на Областна администрация.

Заседанието бе открито от заместник областния управител на Област Плевен Александър Трайков.

Като относително добро определи състоянието на аптечната мрежа в област Плевен д-р Илиян Минчев, директор на Регионална здравна инспекция – гр. Плевен. Покрива се изискването за необходимите 89 броя аптеки, които по думите му не са съвсем равномерно разположени. Той отбеляза, че няма населени места в областта, където да има голям недостиг на фармацевтични услуги, като има и метод за осигуряване на лекарствени продукти чрез общопрактикуващите лекари.

По време на заседанието д-р Минчев запозна комисията със заключителното становище по чл. 227в, ал. 2 от ЗЛПХМ в приложение №3:  Област Плевен е добре обезпечена с аптеки по брой, според определените нормативи в методиката за изработване на Областна аптечна карта. Необходимо е разкриването на минимум четири аптеки с денонощен режим на работа за община Плевен и по една за общините Червен бряг и Левски.

„Към момента такъв интерес няма поради това, че тази дейност е много нерентабилна икономически. След евентуални промени в нормативната уредба би могло да се облекчи разкриването им“, поясни директорът на Регионална здравна инспекция.

„Единствената необходимост в областта е за аптеки с денонощен режим на работа, но нямаме механизъм, с който да стимулираме и налагаме разкриването на такива“, сподели в допълнение д-р  Ваня Иванова, директор на дирекция „Медицински дейности“ към Регионална здравна инспекция - гр. Плевен.

След кратка дискусия членовете на комисията дадоха своето съгласие относно обобщената информация за Областната аптечна карта и я утвърдиха.