Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2022 година

Парите

30-11-2022, 17:49

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На 1 декември изтича срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември и авансовата вноска за трето тримесечие на 2022 година, които фирмите ифизическите лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително ЕТ, както и за регистрираните земеделски стопани, избрали да се облагат с данък върху годишната данъчна основа, декларираха до 15 ноември тази година. 

До полунощ на 1 декември авансовите вноски могат да се погасят онлайн през Портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) и персонален идентификационен код (ПИК).

От НАП напомнят, че при плащане след законоустановения срок се дължат лихви до датата на внасянето на авансовата вноска, но не по-късно от 31 декември на текущата година.

Авансовите вноски, определени по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, се внасят в републиканския бюджет.

1340 фирми в офис Плевен, чиито нетни приходи от продажби за 2020 г. надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък, съответно за данък върху годишната данъчна основа по Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Те са месечни и тримесечни и се определят на база на прогнозната данъчна печалба за текущата година. Месечни вноски се правят при нетни приходи от продажби за годината преди предходната над 3 000 000 лв., а тримесечни – при нетни приходи от продажби за годината преди предходната от 300 000,01 лв. до 3 000 000 лв. включително. 200 фирми в офис на НАП Плевен, отговарят на критериите за определяне на месечни авансови вноски.