Доставчиците на платежни услуги подават информация за парични преводи към е-търговци

Парите

08-12-2022, 13:56

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Целта е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет

ови правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични плащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои изисквания за доставчиците на платежни услуги, влизат в сила от 1 януари 2024 г. Целта е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет.

От началото на 2024 г. доставчиците на платежни услуги, като банки, дружества за парични преводи, някои платформи за онлайн търговия и др., ще са задължени да отчитат в НАП обработените от тях трансгранични плащания към търговци. За целта тези посредници ще трябва да водят регистри на плащанията, които минават през тях, както и на получателите на преводите. Доставчиците на платежни услуги ще подават данни за продавачите, които са получили 25 или повече трансгранични плащания за три месеца.

Събраните от приходната агенция данни ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за плащанията (CESOP), където ще бъдат обработвани и съхранявани. Данните за трансграничните плащания ще се отчитат на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава в месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за периода януари-март 2024 г. и следва да се направи от 1 до 30 април 2024 г. 

Европейската комисия е публикувала на официалната си страница Насоки за отчитане на платежни данни от доставчици на платежни услуги и предаване към Централната електронна система с информация за плащания (ЦЕСИП), както и Ръководство за потребителя и XSD схема за подаване на данните.