Ще има ли сняг по Коледа?

Животът

12-12-2022, 07:32

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

След пролетния уикенд времето за кратко ще ни напомни, че астрономическата зима е близо

След пролетния уикенд времето за кратко ще ни напомни, че астрономическата зима е близо, съобщава Нова тв. В понеделник през деня вятърът ще е доста по-незабележим спрямо силните пориви през почивните дни. Ще остане студено. Въпреки че слънцето ще се показва в часовете до обяд, дневните температури ще се движат между 6 и 11 градуса. В хода на деня облачността ще се увеличи и късно следобед, привечер и през нощта от запад на изток ще превали. В Западна и Северна България се очаква мокър сняг, в по-значителни количества в планините и в някои предпланински райони.

Във вторник по-силен студен вятър ще духа в източната половина на страната. В Североизтока в ранните часове ще вали сняг с условия за навявания. По-късно обаче облаците ще се разкъсват и валежи над по-голямата част от страната няма да има. И във вторник, и в сряда ще остане студено с температури сутринта до минус 5 – минус 6 градуса, а в часовете следобед – до максимум +5 - +6 градуса.

Пореден средиземноморски циклон се очаква да засегне Балканите в сряда. У нас валежите ще започнат от югозапад на североизток по-късно следобед и ще продължат през нощта. Отново ще има условия за мокър сняг в планините и около планинските масиви в западната половина на България.

Междувременно от Средиземноморието ще нахлуват топли въздушни маси, които ще повишават температурите. Така в последните 2-3 дни на седмицата вятърът ще се обърне от юг-югозапад, ще е със силни пориви и термометрите ще се върнат към дневни стойности между 10 и 15-16 градуса.

В самия край на тази и началото следващата седмица на предстои нов краткотраен напън на декемврийския студ. Ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите около 19-20 декември. Валежите ще са през почивните дни - краткотрайни, предимно от дъжд в ниската част на страната.

В дните около Бъдни вечер и Коледа ще настъпи период с по-устойчиво сухо време. Слънцето ще грее по-често, температурите сутрин ще са близки до нулата, а следобед ще достигат 9-10, на места до 14-15 градуса. С много голяма вероятност ще посрещнем Коледните празници без сняг в равнинната част на страната.