За първите мерки за подкрепа на общините и бизнеса по новите програми информира ОИЦ - Плевен

Мисия

14-12-2022, 14:10

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Eкипът на ОИЦ – Плевен се срещна с представители на медиите, за да информира за първите възможности за подкрепа на общините и предприятията от европейските фондове по новите програми за периода 2021 – 2027 г.

Близо 3 милиарда лв. са заложени в Програмата за иновации и конкурентоспособност в предприятията, като около 30% от тях ще бъдат насочени към подкрепа на капацитета за научни изследвания и иновации и на въвеждането на модерни технологии във фирмите. Част от този приоритет са и две от първите процедури, планирани за 2023 г. До края на годината бизнесът може да очаква условията за кандидатстване по „Разработване на иновации в предприятията“, а за 2-рото тримесечие на 2023 е планирана „Внедряване на иновации в предприятията“.

През новия програмен период продължава насърчаването на устойчивия растеж и конкурентоспособността на малките и средни предприятия и създаването на работни места и производствените инвестиции в тях – близо 17% от общия бюджет на Програмата. Новост е насочването на вниманието към семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии и занаятите. Процедурата за подобряване на производствения капацитет ще бъде отворена през за първото тримесечие на 2023 г.

Над 37% от средствата по Програмата трябва да бъдат използвани в подкрепа на прехода към кръгова и ресурсоефективна икономика, повишаване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите парникови газове.

Подкрепата за стартиращите предприятия е предвидено да бъде насочена приоритетно за създаването на нови предприятия в областта на високотехнологичните и средно високотехнологичните производства, както и в интензивните на знания услуги.

„Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 е програмата обявила първите възможности за финансова подкрепа. От месец ноември общините разработват проектни предложения в помощ на нуждаещите се хора с увреждания и възрастни, за да им осигурят грижа в дома. В единадесетте общини на област Плевен ще бъдат обхванати 1578 човека.

„Бъдеще за децата“ е процедурата, която осигурява финансиране от европейските фондове за здравна профилактика, патронажна грижа за деца от 0 до 3 г.,услуги за ранно детско развитие и здравно-социални услуги за деца и младежи, консултиране и посредничество за пазара на труда за младежи до 20-годишна възраст от уязвими групи. До 20 януари 2023 доставчици на социални услуги за деца и общини в могат да представят проектните си предложения в партньорство с неправителствени организации и лечебни заведения.

За да подготвят служителите си за реформиране на системата на социалните услуги за интегрирана подкрепа, общините ще получат финансиране за укрепване на капацитета си. За област Плевен са планирани 1 177 749 лв., които включват:
За Община Белене 43 010 лв., за Гулянци – 51 662 лв., Долна Митрополия – 84 456 лв., Долни Дъбник – 50 553 лв.,Искър – 23 854 лв.,Кнежа – 42 362 лв.,Левски – 105 241 лв.,Никопол – 61 951 лв.,Плевен – 529 139 лв.,Пордим – 59 522 лв.,Червен бряг – 125 999 лв.

Предприятия и работодатели ще имат възможност да получат подкрепа от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 в три насоки: Първата е да адаптират работната среда с фокус върху внедряването на „зелени“ модели на организация на труд, да осигурят превенция и профилактика на „бърнаут“ на работното място, да осигурят социални придобивки за работещите. Очаква се кандидатстването да започне през март 2023 г.

Фирмите могат да се погрижат и за устойчивата заетост на хората в неравностойно положение, за което също е предвидено подпомагане по Програмата с планиран срок през юни 2023 г.

Насърчаването на социалната икономика е друг акцент от новата Програма за развитие на човешките ресурси. През септември 2023 г. ще бъде отворена процедурата в подкрепа на социалните предприятия.

За да информира подробно за всички тези възможности през програмния периоз 2021 – 2027 г. Мрежата от областни информационни центрове в страната организира информационна кампания. Събитието в Плевен ще се проведе на 15 декември 2022 г. от 11:30 ч. в залата на Арт Центъра в Градската градина. „Предприятия, предизвикателства, подкрепа от Европейските фондове“ е насловът на срещата в областта ни.