Пожарната напомня мерките за осигуряване на безопасност по време на Коледа и Нова година

Животът

19-12-2022, 14:01

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

С понижението на температурите започна използването на различни по вид отоплителни и нагревателни уреди в помещенията, което доведе до възникването и на първите пожари в жилища на територията на област Плевен, свързани с отоплителния сезон на годината. Нарушаването на мерките за пожарна безопасност освен загубата на дом, имущество и ценности, води до застрашаване и на човешкия живот, предупреждават от пожарната.

Поради това се напомнят и изискванията за безопасно отопление:

- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят на не по-малко от 80 см от горими материали.

- Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.

- Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.

- Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.

- Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат, когато горят или са нагрети и се следи за изправността им.

- Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.

- При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина.

- При използване на газови отоплителни уреди с открито горене, задължително да се осигури приток на свеж въздух;

- Газови отоплителни уреди работещи на пропан бутан и бутилките за пропан бутан да не се разполагат  и използват в помещения, пода на които е разположен под нивото на прилежащия терен;

- Редовно да се проверява изправността на редуцир вентилите и маркучите на газовите уреди;

- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват.

- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.

- Близките на самостоятелно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.

- Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.

- По въпроси, касаещи пожарната безопасност, да се  търсят служителите от съответната Районна служба ПБЗН. При пожар се съобщава по най-бързия начин на телефон 112.

"Обръщаме се с опел към гражданите да са изключително внимателни при наближаващите празници", отбелязват от пожарната.

И допълват, че при честването на предстоящите Рождество Христово и Новогодишните празници не трябва да се подценява спазването на правила за недопускане на пожари, които биха помрачили празничното настроение.

- Необходимо е да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди - да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор.

- Необходимо е евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване, а изходите да са отключени.

- Не претоварвайте електрическата инсталация на дома си!

- Игрите и забавленията на децата крият опасност от възникване на пожари.

Упражнявайте постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е опасно. Разяснете ползата от огъня и вредата от пожар.

- Много от пиротехническите средства - бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!

- При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.

При устройването на елхите и използването на пиротехнически средства е необходимо:

- Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;

- Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни;

- Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени.Същите не бива да се оставят включени без надзор   

- Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън. Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно.

- Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;

- Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.

При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.