Стартираха дейностите по премахване на изсъхнали и опасни иглолистни дървета в парк "Кайлъка"

Животът

19-12-2022, 14:10

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Мероприятията по премахване и последващото залесяване на терена са съгласувани с РИОСВ – Плевен

С цел осигуряването на безопасността на посетителите в защитена местност "Кайлъка" и  ограничаване на възникналите в област Плевен каламитети от вредителя Върхов корояд, Областна администрация – Плевен предприе мерки за премахване на заразените, изсъхнали и опасни иглолистни дървета.

Подлежащите на премахване дървета се намират в частта от защитената местност от парк-хотел "Кайлъка“ до местността "Мечата поляна". За реализиране на дейността е сключен договор със специализирано в тази област търговско дружество, след проведена тръжна процедура. Срокът за изпълнение на дейностите е предвиден от 16.12.2022 г. до 31.01.2023г. Мероприятията по премахване и последващото залесяване на терена са съгласувани с РИОСВ – Плевен. Те ще се извършват съобразно констатациите и препоръките, отправени от междуведомствена комисия от представители на компетентните институции (Областна администрация – Плевен, РИОСВ-Плевен, Общинско предприятие управление на земи и гори - Плевен), която извърши проверка и маркира подлежащите на отстраняване дървета.

След премахването на дърветата теренът ще бъде почистен и ще се предприемат действия по последващото му залесяване с фиданки, подбрани за местността и климатичните особености на региона, съобразно Плана за управление на защитената местност.

Копие от Заповед № РД-12-19/04.07.2022 г. за конституиране на междуведомствена комисия за маркиране на опасна и подлежащата на отстраняване растителност можете да изтеглите от тук.