Генералното ни консулство в Торонто търси хора, които да представят Плевен за проекта "Дни на България"

Животът

21-12-2022, 17:23

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Инициативата набира скорост в Северна Америка

Генералното консулство на България в Торонто търси хора, които да представят град Плевен за проекта "Дни на България". Инициативата набира скорост в Северна Америка - това става ясно от публикация във Фейсбук страницата на дипломатическото ни представителство, предаде БТА. 

На 28 януари 2023 година екипът на генералното консулство на България, заедно с доброволци от българската общност в Канада, ще посетят град Плевна в провинция Онтарио и ще запознаят кмета и жителите с историята на Плевен и на България.

"Проектът “Дни на България “, която набира скорост в Северна Америка, търси хора, които биха желали да представят град Плевен. Поредното откритие от нашата инициатива е свързано именно с град Плевен и обсадата при града. Така получава своето наименование и град Плевна, провинция Онтарио. На 28 януари 2023-а година екипът на генералното консулство на Република България заедно с доброволци от българската общност в Канада ще посетят града и ще запознаят кмета и жителите с историята на Плевен и с историята на България. Екипът ни призовава хора, които са родом от Плевен, да се отзоват и ако желаят да представят своето населено място.  Ние очакваме Вашите заявки за участие на познатите Ви вече канали:  [email protected]", написаха от дипломатическото ни представителство.

През есента на 2022 година инициативата "Дни на България” беше организирана за втори пореден път в област Хюрон Каунти в провинция Онтарио, Канада. Събитието се проведе с помощта на кметовете на градовете Шипка и Варна в Хюрон Каунти, Онтарио - Пол Клоп и Джордж Финч.

Именно там се намират двете населени места, станали известни сред българската общност, след популяризирането им от Генералното консулство – Варна и Шипка, носещи наименованията си от България.

Провеждането на "Дни на България“ е част от инициативите, които целят да запознаят местното население с различни места от нашата страна, както и с нейната история. След първите две срещи местни медии публикуваха информация за България, както и за изпълненията на българските танцови ансамбли и групи, взели участие в представянето на страната ни. Първият анонсиран град беше Варна, а вторият - Пловдив. Сега предстои Плевен. 

През 2023 година екипът на дипломатическото ни представителство планира "Дни на България" да бъдат проведени на територията на провинциите Онтарио, Британска Колумбия и Албърта. От генералното ни консулство са отправили покана и очакват отговор от няколко български формации, които имат интерес да участват в инициативата.