Емил Димитров - легендата, която не умира (Видео)

Навършват се 83 години от рождението на големия певец

На днешния 23 декември се навършват 83 години от рождението на големия Емил Димитров. Именитият плевенчанин е наричан кралят на българската естрадна музика. Неговите велики хитове живеят и до днес в съзнанието на всички българи, а песни като "Моя страна, моя България", "Ако си дал" и "Писмо до мама" завинаги ще будят чувства, емоции и уважение у всички любители на качествената българска музика.

Роден е през 1940 г. в Плевен в семейство на артисти-илюзионисти – негов баща е Димитър Димитров Димитров, известен като Факира Мити. Младият Емил се увлича по класическа музика и рисуване, дори е приет да следва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1960 г. Но в същата година дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен "Арлекино", акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни.

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове "Моя страна". Общо за целия си живот издава почти 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Съветския съюз. Песента става известна първо във Франция с името „Моника“, а Емил Димитров става една от най-обичаните звезди там. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

В репертоара си Емил Димитров има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), "Писмо до мама", "Джулия", "Ако си дал", "Сбогом, Мария", "Ела в София", "Песен за моята майка", "Моряшко сбогом", "Нашият сигнал" и много други.

Емил Димитров напусна този свят на 30 март 2005 година на 64-годишна възраст. В края на своя живот, той страдаше от влошено здраве в следствие на получен инсулт.