ОДМВР – Плевен предприе мерки за безопасност по Коледа и Нова година

Мисия

23-12-2022, 14:31

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Засилено полицейско присъствие ще има по време на празниците в районите на провеждащи се тържества, по пътищата на Плевенска област и малките населени места

Ръководството на Областната дирекция на МВР в Плевен е предприело необходимите мерки за спокойното протичане на предстоящите Коледни и Новогодишни празници, свързаните с тях почивни дни, зимния туристически сезон и зимната ученическа ваканция. Полицейски служители от всички районни управления са включени в охраната на обществения ред и специализираните операции за гарантиране сигурността по пътищата с оглед засиления трафик преди и след празничните дни. Всички налични технически средства – мобилни камери за контрол на скоростните режими, тестове за употреба на алкохол и наркотици, са включени в работата на полицията. Засилено полицейско присъствие ще има по местата, където се устройват празненства и се очаква струпване на хора – автогари, жп гари, пазари и базари. Водачите на моторни превозни средства да пътуват със повишена бдителност заради засиления трафик  и с добре оборудвани автомобили за зимни условия.

От 23 декември до 3 януари е създадена организация за допълнителни екипи на входовете и на изходите на големите градове. В дните с интензивен трафик те ще го подпомагат, а в останалото време ще се засили контролната дейност. Ще продължи прилагането на т.нар. линеен подход и нарушителите ще се изваждат от пътния поток. От 24 до 27 декември, както и на 1 януари, ще се осъществяват специализирана полицейска операция със засилен контрол на скоростните режими.

В техния фокус ще е недопускане на управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и техните аналози, както и шофирането от неправоспособни водачи.

В този период ще се осъществява контрол и над въведените от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за автомобили, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

Полицията извършва ежедневни проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи.

Текат интензивни проверки за нерегламентирани продажби на пиротехнически изделия. Те трябва да се разпространяват единствено от лицензирани магазини. Пред последните години се регистрират по 8 до 10 наранявания като при всички тях има неправилно боравене в нетрезво състояние или се предоставят на непълнолетни. Апелираме да не се допуска деца сами да ползват пиротехника. Да се следват написаните на всяко изделие инструкции. Употребата им в нарушение на инструкциите, приложени към тях може да предизвика наранявания.

Проведени са срещи с частните охранителни фирми и на всички тях са изпратени съответните указания, за действия по време на празничните дни.

Пазете се от кражби!

Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите.
Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.

Ако отсъствате от дома си по време на празниците, проверете заключващите
устройства на вратите, укрепете прозорците на по-ниските етажи.

За пореден път криминалистите фокусират вниманието на жителите на областта върху риска от телефонни измами. Никога не давайте пари, поискани в телефонен разговор от хора, представящи се за полицейски служители. Полицията не търси финансово съдействие от граждани при провеждане на операции за задържане на извършители на престъпления. Получите ли телефонно обаждане с искане на пари - под какъвто и да било предлог, незабавно прекъснете връзката, сигнализирайте на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР.

Служители на РДПБЗН - Плевен са приключили проверките за пожарна безопасност. Извършени са проверки на 41 увеселителни заведения,  обекти за настаняване и храмове в областта. Констатирани са две нарушения. Акцент при контрола е поставен върху създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност, на условия за евакуация и пожарогасене, на състоянието на отоплителните уреди и съоръженията, електрическите и вентилационните инсталации, на системите за гасене и известяване при пожар и тези за управление на дим и топлина и др. В рамките на проверките са проведени и инструктажи с персонала в обектите и с църковните служители за действията, които е необходимо да предприемат при възникването на инцидент.

При нарушения или възникване на проблеми, които са от компетентността на полицията и районните служби за пожарната безопасност, гражданите да подават своевременно сигнали на единния европейски телефон 112.