Представиха новата книгата на о. з. полк. инж. Марин Шкодров – "Летище Телиш от началото до края"

Животът

24-12-2022, 06:50

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието се състоя в Конферентната зала на Военен клуб - Плевен

Областният управител на Плевен Иван Петков уважи представянето на новата книга на о. з. полк. инж. Марин Шкодров – "Летище Телиш от началото до края".

Събитието се състоя в Конферентната зала на Военен клуб - Плевен.

Освен него на представянето на книгата присъстваха заместник областният управител Александър Трайков, членове на родолюбиви военни клубове, военни и културни дейци.

Организатор на събитието e Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Плевен.  

Полк. инж. Марин Шкодров е роден през 1944 г. в гр. Мизия, област Враца.  Почетен гражданин на село Телиш и дописен член на БАН. Един от изследователите на Плевенската епопея, и по-точно боевете при Телиш и Горни и Долни Дъбник. През 1966 г. завършва ВНВАУ в Шумен, специалност „Артилерийско въоръжение – Артилерийско-технически части. Тактически и оперативно-тактически ракети”. От същата година е на служба в РТП в с. Телиш. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”. От есента на 1981 г. е началник на Инженерно-ракетна служба, от 1984 г. е главен инженер на бригадата, а след това до 1993 г. е заместник-командир по материално-техническото и тиловото осигуряване. Полк. инж. Марин Шкодров е завършил още и УНСС, Института за следдипломна квалификация със специалност „Икономика, организация и управление на патентно-лицензионната дейност”. Към днешна дата е заместник-председател на областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Плевен. Председател е на сдружението с нестопанска цел „Професии на дълга пред народа и отечеството”.

"Летище Телиш от началото до края" бе представена от летеца о. з. полк. инж. Петър Петров.

Най-новата книга е дело на родолюбив българин и патриот, чийто съзнателен живот минава в редовете на Българската армия и по-точно в редиците на Ракетни войски, казва в изложението си полк. инж. Петър Петров, колега и приятел на полк. Шкодров.

В книгата автора разказва по пленителен начин за разкриването на летището във с. Телиш и проследява неговата история на съществуване и функциониране от 1934 г до 1965 г.

Написал е още редица книги с военно-историческо съдържание, част от които са: „135-а фронтова подвижна ракетно-техническа база” и „Страшните ракети на 76-а фронтова ракетна бригада”, която посвещава на своя баща. Съавтор е с генерал-лейтенант Симеон Петковски на книгата „История на служба ракетно-артилерийско въоръжение и радиолокационна техника в Българската армия”.

За написването на книгата „Боят при село Горни Дъбник на 24.10.1877г.”, автора е вдъхновен от фактът, че няма задълбочено изследване на боевете, които са началото на края на Плевенската епопея.

Книгата "Летище Телиш от началото до края" ще остави на бъдещите поколения от общественика  Марин Шкодров поредната родолюбива искра, пропита с паметта на летищната ракетната и войскова история.