Назначиха червенобрежанин за заместник-командир на Съвместното командване на силите

Мисия

29-12-2022, 15:22

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Държавният глава Румен Радев удостои полковник Христо Ганецовски с висше офицерско звание

Нарастващите рискове пред сигурността изискват Въоръжените сили в много по-динамичен порядък да развиват адекватни отбранителни способности, висока подготовка на щабовете и формированията и повишена оперативна съвместимост. Това заяви държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на церемония в Гербовата зала на президентската институция, на която удостои полковник Христо Ганецовски с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Със свой указ президентът го освобождава като командир на База за командване, управление и наблюдение и го назначава на длъжността заместник-командир на Съвместното командване на силите.

Президентът посочи, че удостояването на бригаден генерал Ганецовски с ново звание и длъжност е израз на усилията му през годините за развитието на Въоръжените сили, издигането на техния авторитет, както и признание за професионалните и лични качества на българския военнослужещ. Държавният глава подчерта, че длъжността на заместник-командир на Съвместното командване на силите е натоварена с по-висока отговорност, а променената среда на сигурност налага ефективно командване и управление на всички нива.

Държавният глава открои важната роля на Съвместното командване на силите при планирането, подготовката и ръководството на съвместни национални и многонационални операции, както и на контингентите на Въоръжените ни сили по мисии и операции зад граница.

Бригаден генерал Ганецовски увери, че няма да пожали време и усилия, за да изпълни със съдържание оказаната му чест да заеме тази висока длъжност в период, изпълнен с динамични промени и предизвикателства пред сигурността.

***

Роден е на 6 януари 1967 г. в Червен бряг. Завършва средно образование в ССВВУ "Георги Бенковски" в Долна Митрополия през 1986 г. със специалност „Експлоатация и ремонт на летателните апарати“. От 1986 до 1992 г. учи във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и завършва като пилот-инженер. Първоначално е пилот на изтребител в авиобаза Габровница. От 1995 г. е командир на ескадрила. През 2002 г. завършва Военната академия в София. След това служи в Командване ПВО и във Военновъздушните сили на България. Известно време е национален представител в Комитета по ПВО и ПРО и Направляващия комитет по Командване и управление на НАТО. През 2014 г. завършва факултет "Национална сигурност и отбрана" на Военната академия в София. Тогава е назначен за заместник-командир на База за командване, управление и наблюдение. В периода 10 май 2018 – 1 януари 2023 е командир на Базата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен