Трима плевенчани са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

Парите

16-01-2023, 12:59

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Организаторите на хазартни игри подават онлайн искане за достъп до списъка с имената

Близо 170 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец. От началото на годината в  НАП Плевен заявление са подали 3 лица. След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Регистърът не е публичен, напомнят от приходната агенция. Достъп до него имат само ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори.

Организаторите на хазартни игри могат да заявят връзка към регистъра през новата електронна услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, която е активна в е-портала на НАП. За целта те трябва да подадат заявление за достъп с квалифициран електронен подпис (КЕП), което се потвърждава от служител на НАП.

Всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средствата, които изразходва за участие в тях, може да подаде Искане за вписване в регистъра. Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: [email protected], като в този случай трябва да е подписан с КЕП. В искането има възможност да се посочи конкретен период, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.