Разследваният за тероризъм Дейвид Бодил остава в ареста до 27 януари

Крими

20-01-2023, 13:13

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На влизане в съдебната зала във Великотърновския апелативен съд Дейвид Бодил заяви, че не е имал намерение да прави взривове

28-годишният британец Дейвид Бодил остава в ареста и там ще чака до 27 януари, когато трябва да бъде екстрадиран в родината си.

Британските власти разследват Бодил за подготовката на терористични действия.

В Апелативния съд във Велико Търново британецът, който беше задържан миналата седмица в никополското село Любеново, оттегли жалбата си за промяна на мярката за неотклонение.

На влизане в съдебната зала във Великотърновския апелативен съд Дейвид Бодил заяви, че не е имал намерение да прави взривове.

Бодил обжалва решението на Окръжния съд в Плевен, с което му беше наложена мярка за неотклонение задържане под стража до екстрадицията.

Служебният защитник на Бодил Жоро Нинов заяви за БНР:  

"Тази жалба се явява безпредметна, но тя е изготвена по негово желание. В никакъв случай не може да има измяна на взетата най-тежка мярка за процесуална принуда в друга. Още повече, че той е в процедура за предаване на английските власти по негово искане, желание и съгласие. Срокът за предаване на английските власти по закона за екстрадицията и европейската заповед за арест е 10-дневен“.  

Бодил оттегли жалбата си за промяна на мярката за неотклонение и остава в ареста.

Екстрадицията на Дейвид Бодил във Великобритания трябва да се случи до 27 януари.

В родината си той ще бъде съден за това, че в дома му са намерени вещества, от които може да се направи взривно устройство или така наречения черен барут.

Законът за взривните вещества от 1883 година на Кралство Великобритания и Северна Ирландия предвижда за това доживотен затвор.