В Кнежа се проведе второто издание на фестивала за стари градски песни "Спартак Бутански"

Животът

31-01-2023, 16:26

Снимка:

Община Кнежа

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Днес се навършват 103 години от рождението на големия композитор и поет

"Днес се навършват 103 години от рождението на нашия скъп съгражданин - големия композитор и поет Спартак Бутански", написа кметът на Кнежа Илийчо Лачовски в своя профил във Фейсбук

"Виртуозен композитор и блестящ музикант Спартак Бутански е автор на около 6000 песни и 12 песенни сборника, в т.ч. химна на Община Кнежа. Той е почетен гражданин на Кнежа, почетен деятел на НЧ „Борба-1896”, автор на фестивала „Златна царевица”, създател и дългогодишен ръководител на школата по музика в читалището, на представителния хор „Александров”. Носител е на повече от 80 почетни отличия, в т.ч. орден „Кирил и Методий”, първа, втора и трета степен", отбелязва г-н Лачовски.

"Творчеството на Бутански е популярно в национален мащаб и неговите творби все още се изпълняват и ценят! Отдавайки заслужената си почит и уважение към неговия творчески път, днес проведохме Второто издание на фестивал за стара градска песен „Спартак Бутански”. Над 150 души – индивидуални изпълнители и певчески състави взеха участие в първото му издание", допълва кметът на Кнежа.

Журито с председател телевизионната водеща г-жа Бони Милчева и членове г-жа Елка Недялкова и г-н Валентин Недялков - музикални педагози в Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ гр. Плевен, оценяваха изпълненията на участниците и определиха победителите, а именно:

Категория „Индивидуално изпълниение"

1-во място – Зоя Кунчева при Съюз на инвалидите с. Бреница;

2-ро място - Бойка Николова при НЧ „Просвета 1919“ с. Малорад.

Категория „Групово изпълнение”

1-во място – СВГ „Волна песен” с. Долни Луковит;

2-ро място – ВГ „Росна китка“ при Съюз на инвалида с. Бреница;

3-то място – ВГ „Наслада“ при НЧ „П. Р. Славейков“ с. Староселци;

3-то място – ВГ „Романтика“ при НЧ храм-паметник „Христо Ботев“ гр. Козлодуй.

Плакет за цялостен принос в разпространение на творчеството на Спартак Бутански получиха ръководителите при НЧ „Борба 1896“ гр. Кнежа – г-жа Галина Илчовска и г-жа Мая Няголова.

"Удовлетворен съм, че превърнахме фестивала в традиция за нашата община и по този начин да не забравяме делото и приноса на Спартак Бутански в културния живот не само на Кнежа, но и на България!", споделя още Илийчо Лачовски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен