Продължава делото срещу анестезиолог за смъртта на родилка и бебе в Плевен

Новините

01-02-2023, 11:08

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Трагичният случай е от 26 юли 2018 г.

Съдът в Плевен ще гледа отново дело за смъртта на родилка и бебето ѝ. То е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Плевен и е насрочено за 2 февруари, съобщиха от пресцентъра на ОС - Плевен.

К.П.П. е обвинена в това, че на 26.07.2018 г., в град Плевен, в Клиника по Акушерство и гинекология при Втора клинична база към УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ ЕАД – гр.Плевен, в качеството на анестезиолог, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост причинила смъртта на повече от едно лице.

Починала е родилка заради остро разстройство на дихателната и сърдечно-съдовата дейност, развили се в резултат на обща хипоксия от нарушение на дишането, причинена от продължителните опити за интубация, без опит за алтернативно осигуряване на дихателните пътища в начална фаза на подаване на анестезията.

Издъхнало е и новородено, като посочената за това причина е остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, развила се след перинатална асфиксия, резултат от нарушения при бременната.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен