Плевен отново става столица на пчеларството

Мисия

02-02-2023, 17:42

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Над 100 фирми ще участват в юбилейното 20-то издание на Международно изложение – Договаряне "Пчеларство – Плевен 2023"

XX-то юбилейно Международно изложение – Договаряне "Пчеларство – Плевен 2023" ще се проведе от 9 до 12 февруари в Плевен. Откриването е от 10:00 часа в бизнес център "Мания Тауър". По традиция панаирната проява се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, а домакинството е поверено на областния управител на Област Плевен. Това обявиха на пресконференция в областна администрация днес организаторите на изложението "Партнерс Експо" ООД и Областен пчеларски съюз. 

"Над 100 фирми ще участват в юбилейното издание, като ще има и няколко фирми само с рекламно присъствие“, съобщи управителят на "Партнерс Експо" ООД Лъчезар Табаков. Той, заедно с председателя на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев и организационния  секретар на Съюза Румен Балински, разясниха детайли около предстоящото изложение. Традиционно в изложението се представят фирми от около двайсет европейски държави.

"Плевен е водещ пчеларски център в медодобива с над 100 000 пчелни семейства и 1500 пчеларя произвеждащи над 1500 тона мед годишно", информира доц. Станчев. Една седма от меда на България се произвежда в област Плевен. Средната годишна консумация на мед у нас е едва между 300 и 400 гр.

И в настоящото изложение е застъпен целият спектър от предлаганите за пчеларството продукти – от пчеларско оборудване и инвентар, специализирани платформи, ремаркета и фургони, восъчни основи, ветеринарни препарати и лаборатории за окачествяване, лицензирани производители на майки и отводки до пчелни продукти и производни продукти като: козметика, напитки, опаковки, етикети и други.

Все по-често е участието на технологични фирми в помощ на дейността на пчеларите за наблюдение от разстояние на живота на пчелите в кошерите, отбелязаха още организаторите.

Предвидена е богата съпътстваща програма с много лектори от страната и чужбина. Интересен акцент в програмата ще е участието на гората.бг.  По традиция се провеждат конкурсите за детска рисунка и фотография. 

Областният управител Иван Петков поздрави организаторите за това, че изложението се радва на изключителен успех през годините и не скри задоволството си от факта, че плевенското издание по своите мащаби и обхват е единствено по рода си в страната. Губернаторът изрази надежда относно развитието на така чакания проект за изграждане на многофункционална зала и подчерта, че трябва да сме оптимисти.

За откриване на изложението в областния град са поканени и се очаква да дойдат служебният министър на земеделието Явор Гечев и евродепутатът Цветелина Пенкова.