Иван Демерджиев присъства на годишния анализ за дейността на ОДМВР – Плевен

Мисия

07-02-2023, 19:35

Снимка:

ОДМВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Отчетоха снижение на престъпността в региона

В присъствието на вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работни Иван Демерджиев, заместник министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов, областния управител на област Плевен Иван Петков и ръководители на съдебната власт на местно ниво, ОДМВР - Плевен представи своя годишен отчет – анализ за дейността през изминалата 2022 година.

"Да се развиваме всеки ден и стъпка по стъпка да вървим към спечелването на доверието на хората, гарантиране на чувството им за сигурност, повишаване на авторитета на българския полицай и на правоохранителната система", обърна се министърът към състава. "Необходимо е взаимно уважение и доверие между структурите в системата на правоохранителните институции, защото сама по себе си нито една от тях не може да реализира крайната цел. Ръководството на МВР се старае да обезпечи дейността на служителите на МВР като отделя средства за подобряване на условията на работата. Ценим труда ви и създаваме подходящи и добри условия за работа. Необходима е по-интензивна оперативна работа и това ще доведе до по-добри резултати. Държавата не е безсилна и няма да останат безнаказани лица, които демонстрират незачитане на държавата и на институциите", заяви министър Демерджиев. 

Данните за работата в различните направления за противодействие на престъпността съобщи старши инспектор Аделина Кошерикова. Тя отчете снижение на регистрираната престъпност със 7,3%, като е постигнат процент на разкриваемост от 52,29%, при 50,94% за 2021 год.  Разкрити са 1464 престъпления през периода, като допълнително са разкрити още 414 престъпления от минали периоди, които не се отчитат в процента на разкриваемост за годината.

През 2022 година служителите на областната дирекция стриктно са изпълнявали плана за противодействие на конвенционалната престъпност, пренасочвани са сили и средства към рисковите населени места, като положените усилия са довели до намаление  с около 4,7% на регистрираните престъпления против личността, с 13,8% са намалели обощоопасните престъпления, намалението на палежите е с около 8%. С около 7%  по-малко са регистрираните  престъпленията против собствеността, като при грабежите понижението е с  28% , а  кражбите са намалели с около 6%.  
Разкриваемостта на грабежите е повишена с около 9% спрямо отчетената стойност през миналата 2021 година, а при кражбите разкриваемостта  е с 5,3% повече.

Много добри резултати областната дирекция отчита по отношение на водения бърз наказателен процес - по брой  образувани и водени бързи производства областната дирекция е на едни от първите места в страната.

През 2022 година служителите от областната дирекция активно са работили по противодействие на престъпленията, свързани с управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества - установени 264 лица като извършители на общо 305 престъпления по чл. 343 „б“ от НК.

В резултат на отличната работа на служителите от ОДМВР–Плевен и доброто взаимодействие с прокуратурата, при проведените избори през миналата година за Народно събрание на 02.10.2022 год., по образувани две бързи производства са задържани и осъдени две лица за престъпления по чл. 167, ал. 2 от НК.

На територията, обслужвана от ОДМВР – Плевен, през 2022 година са настъпили общо 1188  автопроизшествия, от които 249 тежки пътнотранспортни произшествия с  22-ма загинали и 322-ма ранени граждани. Броя на настъпилите ПТП е с 24 по-малко спрямо 2021 год.

Най-голям е броят на настъпилите тежки ПТП  след сблъскване между МПС, в резултат на което са настъпили 94 тежки инцидента с 10 загинали и 147 ранени.  На второ място са инцидентите, при които е блъснат пешеходец или велосипедист – настъпилите тежки ПТП са 67, 4 са загинали и 67 са ранени. 19 са тежките ПТП след удар в дърво, с 6 загинали и 21 ранени.

В населените места са настъпили 138 тежки ПТП с 3 загинали и 154 ранени, а извън населените места 111 тежки ПТП с 19 загинали и 168 ранени. През изминалата година най-тежка е била пътно-транспортната обстановка през месец септември.

През 2022 год. на територията на ОДМВР-Плевен за извършени нарушения на ЗДвП и КЗ са съставени/издадени 49 582 документа, които: 7 987 акта, 9 933 фиша и 31 662 ел. фиша.

През 2022 год. служителите от “Охранителна полиция”  самостоятелно са разкрили  276 престъпления и са участвали в  разкриването на още 727 престъпления. Осъществени са 1 983 срещи с граждани, ръководители на държавни учреждения и фирми. Проведени са 62  мероприятия за работа с рискови социални групи и пострадали от престъпления.

Служителите от „Охранителна полиция“ са реагирали на 11 631 постъпили сигнали. Задържани са 1359 лица.  Конвоирани са общо 192 лица.  Предупредени са  5 660 лица по чл. 65 от ЗМВР и са изготвени 744  разпореждания по чл. 64 от ЗМВР.
 Във връзка с начина на съхраняване, носене, употрeба и търговия с ОБВВПИ са извършени общо 557 проверки на лица и обекти, при което са съставени 43 акта. Проведени са 12 курса с граждани, като са обучени 228 кандидати.

Към служителите от ОДМВР – Плевен се обърна окръжният прокурор Владимир Николов – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен. Той поздрави за постигнатите отлични резултати и допълни, че осъзнава колко усилия струват те на целия състав – тежката работата в среда на рискове и опасност за живота и здравето на редовите служители. Николов благодари на ръководството и на всеки служител за добрата координация и взаимодействие с прокуратурата, което се дължи на професионализма и общите цели.