Мъж и жена са задържани за кражба на пари от кутия за дарения

Крими

10-02-2023, 15:40

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Мярката е по искане на Районна прокуратура-Плевен

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Никопол определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Н.Н., на 24 години и Н.М., на 44 години.

Двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 08.11.2022 г. в гр. Гулянци, обл. Плевен, в съучастие помежду си са отнели чужди движими вещи - сумата от 800 лева от картонена кутия за събиране на помощи за лечение, без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да ги присвоят - престъпление по чл. 194, ал. 1 вр. чл. 20 от НК.

В хода на разследването са събрани доказателства, че Н.Н. е действала като извършител, а Н.М. като помагач. Двете лица са извършили деянието като Н.М умишлено е ангажирал вниманието на продавача в търговския обект, с което е улеснил Н.Н., която в това време отнела паричната сума.

Кутията, от която са отнети парите, е била поставена до търговски обект в града и е служила за събиране на дарения, нужни за лечението на болен мъж.

При извършените издирвателни мероприятия от служителите на РУ Никопол били установени извършителите. В хода на образуваното досъдебно производство, под наблюдението на РП Плевен, били проведени разпити на свидетели, изготвени били експертизи.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемите били задържани за срок до 72 часа, в който срок е  било  внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение спрямо двете лица. 

Районен съд – Никопол е приел доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на двете лица, както и че е налице реална опасност те да извършат престъпление или да се укрият, поради което е постановил спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване.