Задържаха двама заради измама с доставка на сглобяеми къщички

Крими

13-02-2023, 11:07

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Няколко месеца по-късно клиентката не е получила доставката, не са върнати и парите ѝ

Досъдебно производство за измама е образувано в РУ Долна Митрополия с постановление на Районната прокуратура в Плевен.

По първоначални данни в края на месец октомври 2022 година жителка на град Долна Митрополия била заблудена от непознати, че за доставка на сглобяеми къщички - тип контейнери, трябвало да предплати сумата от 4193 лв. Няколко месеца по-късно клиентката не е получила доставката, не са върнати и парите ѝ.

След проведени оперативно - издирвателни мероприятия на 10 февруари на територията на град Дългопол, област Варна, са установени и задържани 51-годишен и 32-годишeн, бургазлии. При извършване на последващи процесуално следствени действия на обитаваните от лицата адреси в град Дългопол са намерени и иззети четири мобилни апарата, четири таблета /различни марки и модели/, както и множество сим карти и пластики за тях, имащи пряко отношение към извършеното престъпление в Долна Митрополия. При претърсване в лек автомобил „Ауди“, собственост и управляван от 32-годишния, между предните седалки е открито бяло - розово кристалобразно вещество. По данни на мъжа веществото е ''метамфетамин'' с приблизително тегло 6 грама. Назначени са физико – химически икспертизи на иззетото съдържание.

Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР.  32-годишният е привлечен в качеството му на обвиняем и му е повдигнато обвинение за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. С постановление на наблюдаващ прокурор от РП - Плевен му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за срок до 72 часа.

Полицейските действия са в рамките на специализирана операция на служители на сектор ''Противодействие на криминалната престъпност'' при ОДМВР - Плевен, сектор "Измами" при ГДНП - София, РУ - Долна Митрополия, сектор ''''Противодействие на криминалната престъпност '' при ОДМВР - Варна, сектор ''Специализирани тактически действия'' при ОДМВР Варна.  Работата по документирането на престъплението продължава под ръководството на районен прокурор.