Предприети са засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Новините

13-02-2023, 16:00

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Действията са в рамките на специализира полицейска операция по линия на Roadpol

От днес е в ход специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Действията ще продължат до края на седмицата на територията на цялата страна. Аналогични проверки се извършват и на територията на цяла Европа, тъй като операцията се провежда по линия на Roadpol, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

Освен представители на Пътна полиция у нас в инспекциите участват представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, а при необходимост ще бъдат включвани и служители на Криминална и Икономическа полиция, обясни главен инспектор Лъчезар Близнаков. Той уточни, че по инициатива на организаторите от Roadpol за действията е уведомена и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, като по преценка ще се сформират съвместни екипи.

Акцентът в операцията е поставен върху контрол и недопускане на шофиране на товарни автомобили и автобуси от водачи, употребили алкохол и наркотични вещества. Ще се следи и за спазването на скоростните режими, времето за почивка, претоварването на превозните средства.

В календара на Roadpol операциите с фокус върху товарните автомобили и автобусите се провеждат 4 пъти в годината – по една във всеки сезон. Основанието за това, е че при настъпване на пътнотранспортно произшествие с подобни превозни средства жертвите, ранените, материалните щети и последващите негативи са много по-големи, отколкото при другите инциденти.