Институтът по лозарство и винарство в Плевен отбеляза Трифон Зарезан

Мисия

14-02-2023, 16:35

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Винопроизводството по плевенските земи датира от XV век

Днес, 14 февруари, областният управител Иван Петков заедно с директора на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен доц. Емил Цветанов участваха в традиционния ритуал по зарязване на лозовите масиви, разположени в местността „Томовското“ край Плевен на 120-годишния Институт по лозарство и винарство. Сред официалните гости за празника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански, бившият директор на ИЛВ проф. Иван Пачев и други партньорски организации и гости.

Институтът в Плевен първото научно-изследователско учреждение в областта на лозарството и винарството в страната. Той е единствен в България тясно специализиран в лозарство и винарство и традиционното винопроизводство и е основен генератор в съвременните условия на трансмисията на знания, умения и предаването им на поколенията винопроизводители в района.

Сред значимите за лозарската практика постижения са изследванията на Института за обогатяване на лозовия асортимент с въвеждане на нови интродуцирани и селекционирани в института десертни и винени сортове.

ИЛВ разполага с производствено – експериментална база, включваща лозови масиви  за производство на десертно и винено грозде, винарска изба за традиционно винопроизводство, а също така реализира и производство на лозов посадъчен материал.

Днес, в деня, в който по стар стил, почитаме празника на лозата и виното Трифон Зарезан, бе спазен основният обичай, изпълняван на този ден - ритуално  зарязване, загробване на лозята.

Винопроизводството по плевенските земи датира от XV век. Отглеждането на лозя и правенето на вино от тях е бил основен поминък за много фамилии. По време на Османския период дейността е ограничена, но след Освобождението традицията е възстановена и продължава и до днес.

Според фолклорните традиции обичаят подсеща за идващата пролет и началото на селскостопанската година. Съществува поверие, че на този ден се правят гадания за характера на времето и за реколтата.

Вярва се, че ако вали сняг „на парцали“, то пролетта ще е дъждовна, пчелите ще се роят и годината ще е плодородна. Имен ден имат Трифон, Трифонка, Лозан, Лозка.

Празникът е почитан, придружен с веселие и богати трапези, на които неотменно присъства виното.