Разследват смъртта на 23-годишна родилка и бебето ѝ

Новините

15-02-2023, 20:01

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

23-годишната майка обиколила няколко болници и спешни кабинети в Плевен, Ловеч, Бяла Слатина и Червен бряг

Смърт на родилка и бебе потресоха Луковит. Трагедията се разиграва няколко дни след раждането и изписването на 23-годишната жена, съобщава bTV.

По случая е образувано досъдебно производство. Медицинският надзор също започва проверка.

На 26 януари Диана Иванова ражда момиченце в болницата в Бяла Слатина. Изписани са в добро състояние, но дни по-късно новороденото отказва да се храни и го откарват в спешния център в Червен бряг.

На другия ден момиченцето се влошава. Семейството отива в спешния център в Луковит, където чакат оборудвана линейка от Ловеч. Бебето обаче така и не стига до ловешката болница.

„Почива в линейката, прибираме се ние, дъщеря ми почна да я тресе и вдига температура“, разказва Недка Георгиева, баба на починалото дете и майка на родилката.

Аутопсията показва бронхиолит. След смъртта на детето още същата вечер се влошава и майката. В спешния център в Луковит ѝ поставят инжекция. След още няколко дни родилката се връща отново в болницата в Бяла Слатина.

В болницата започват спешна реанимация, стабилизират младата жена и я насочват към Плевен. Първоначалната уговорка по телефона за настаняване в частна клиника отпада заради липсата на родилно отделение там.

Придружаващият лекар опитва директен прием в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница. Жената е приета там, но по каналния ред – през спешно-приемното отделение. През нощта е извършена операция, но на сутринта издъхва.