Областната комисията по заетост прие държавния план-прием за учебната 2023-2024 г.

Мисия

16-02-2023, 13:51

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областната комисия по заетост прие представения анализ на предложението за държавен    план-прием (ДПП) за учебната 2023-2024 година, както и предложението на РУО – Плевен за държавния план-прием в 8 клас в неспециализираните училища – профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища в област Плевен и прием на ученици в V клас в МГ „Гео Милев”, гр.Плевен.

Целта на проведената работна среща на Комисията към Областен съвет за развитие бе  обсъждане на проекта на Държавния план-прием за предстоящата учебна година, предложен от обединени и средни училища, профилирани и професионални гимназии и неговото съгласуване, поясни заместник областният управител област Плевен,Александър Трайков, който откри заседанието. Г-жа Албена Тотева, началник на РУО – гр. Плевен напомни за проведената предварителна среща през декември м. г. и уточни, че предоставените тогава данни са били прогнозни.

Държавният план-прием е съобразен с националните политики по образование, с предварителните становища за прием по профили и специалности от професии от общинските администрации, заявките на работодателски организации, обобщена информация от Дирекции „Бюро по труда“. Документът се основава  на стратегиите, прогнозите и плановете за развитие на общините и областта.

За учебната 2023/2024 година ДПП за областта включва прием на ученици в VIII клас в неспециализираните  училища и прием на ученици в V клас в профилирана МГ „Гео Милев“- гр. Плевен. С ДПП се определят: броят на паралелките по училища, броят на местата в тях, профилите и специалностите от професии по паралелки и по форми на обучение - дневна и дуална система на обучение.

С една паралелка по-малко от реализираните през учебната 2022/2023 година са предложени за учебната 2023/2024 година от ПГПЧЕ „Димитър Димов“, гр. Плевен и ПГОТ „Христо Бояджиев“, гр. Плевен. За Община Плевен изключение от броя на реализираните и предложени паралелки се наблюдава в СУ „Ан. Димитрова“- гр. Плевен - реализирани- 0 паралелки, предложена 1 паралелка, включена в списъка за STEM профили; и в ПГ по подемна, строителна и транспортна техника „Г. С. Раковски“- гр. Плевен - реализирани 1, предложени 2 паралелки.

31 души включва съставът на Комисията по заетост към Областен съвет за развитие. като на заседанието на 14 февруари присъстваха 27 от тях.