Психолог след инцидента с пребитото момче в Плевен: Става дума за т.нар. "полицейска психопатия"

Крими

17-02-2023, 10:46

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Според д-р Веселин Герев агресията вече е станала част от живота ни

Агресията стана част от живота ни – полицаите използват сила не само когато е необходимо, но и когато не е необходимо. Около това мнение се обединиха бащата на пребитото момче в Плевен, психологът д-р Веселин Герев и бившият директор на СДВР Валери Йорданов

"Аз мога да кажа, каква точно е била провокацията. Въпросът е обаче дали това нещо, което е провокирало полицаите, е трябвало да доведе до пребиването на сина ми. Тук не става въпрос за един бой, а за побой довел до безжизненото падане на тялото на сина ми на земята пред самата дискотека. Провокацията, за която говори Семерджиев, по никакъв начин не дава основание на униформените да го пребият", обясни бащата на пребитото момче Костадин Недялков.

Той е изгледал видеото и сам се е убедил, че синът му вдига ръка срещу полицаите. Имало е сбиване между две групи. В едната е бил синът на Недялков и негов приятел. В този момент в заведението влиза неуниформено лице, което не се е легитимирало и застава между двете групи, разказва още бащата.

"Случаят е много притеснителен, защото има потърпевши и от двете стани. Има намесен и служител на МВР. Не съм гледал записа. Да, полицаят следва да се намеси, но употребата на сила е крайно притеснителен факт", каза бившият директор на СДВР Валери Йорданов.

Според него полицаят трябва да се легитимира и да потърси подкрепление дори да не е на работа в този момент, защото той по подразбиране е на служба 24/7.

"Агресията стана част от живота ни. Ние до такава степен свикнахме с нея, че я възприемаме за нещо нормално. Що се касае до служителите на МВР, аз имам една по-различна теория за това какви хора стават полицаи. Това са импулсивни хора, които искат по един или друг начин да контролират поведението на другите хора, т.е. сърбят ги ръцете да набият някого", каза от своя страна и психологът д-р Веселин Герев.

Той подчерта, че става дума за т.нар. "полицейска психопатия" – специфичен модел на поведение. "За съжаление те започват да употребяват сила не само когато е необходимо, но и когато не е необходимо", отчете психологът.