Прогнозата: Пролетни температури до края на февруари

Новините

20-02-2023, 08:04

Снимка:

Иванка Томова/Аз обичам Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В понеделник над страната преминава нестабилен студен атмосферен фронт

До края на традиционно студения февруари времето ще остане с температури над обичайните за сезона. Страната ни остава далече от арктическите въздушни маси, които от север на юг успяват да стигнат едва до Украйна и част от Румъния. Това сочи прогнозата на Нова тв.

В понеделник над страната преминава нестабилен студен атмосферен фронт. Облачността ще е променлива – в областите на Източна България по-значителна с потенциал за незначителни и краткотрайни превалявания. На запад облаците ще са динамични, с чести разкъсвания. Денят ще е ветровит, с особено силни пориви в ранния следобед в планините, в Дунавската равнина и западните части на Тракия. Дневните температури ще се движат около 10-15 градуса.

Вторник и сряда ни очаква слънчево време с минимална облачност и високи дневни температури до около 20 градуса. От сряда вятърът ще намалява и утихва. В четвъртък и петък облаците ще са повече с краткотрайни, локални превалявания. Дневните температури леко ще се понижат. Почивните дни ще са топли за февруари. Облачността ще е динамична с разкъсвания, без валежи.

Последната седмица на февруари ще започне с нахлуване на поредната порция топъл средиземноморски въздух, заради който дневните температури ще се запазят с пролетни стойности. Повишена вероятност от валежи има в последните дни на месеца, когато над Балканите ще се оформи област с ниско атмосферно налягане. Ако текущите прогнози се запазят, с динамично време ще започне и следващия месец март, като е възможно Баба Марта да ни изненада със сняг в началото.

Във високата част на планините на този етап има стабилна снежна покривка. По данни на ПСС на Алеко (Витоша) тя е около 50 см, в Боровец (Рила) – 100 см, на Бъндеришка поляна в Банско (Пирин) – 60 см, в Пампорово (Родопите) – 60 см. Динамичните температури обаче създават предпоставки за снеготопене и повишена лавинна опасност. При запазване на текущите прогнози, по-значителни нови снеговалежи се очакват в началото на март.