Областният управител ще участва в информационна среща по проект за развитие на социалната икономика

Мисия

21-02-2023, 14:05

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Областният управител на oбласт Плевен Иван Петков ще вземе участие в информационна среща в Ловеч по проект П41“Развитие на социалната икономика“, част от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Форумът ще се проведе на 23 февруари от 14:00 часа в дом „Преслав“ и се организира от областния управител инж. Светослав Славчев. Очаква се да присъства зам. министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска – Жекова.

На срещата са поканени областните управители, кметовете на общини, представители на регионалните структури на работодателските организации, ръководители на социалните предприятия от Северозападния район.

Проектът е насочен към развитие на регионалния капацитет за модернизация на предприятията на социалната и солидарна икономика чрез реформиране на политиката и прилагане на индивидуален подход спрямо потребностите на всеки отделен субект на социалната и солидарна икономика от висококвалифициран експертен състав.

На фона на пандемията се открои основен дефицит в политиката на социална и солидарна икономика – нейната слаба регионална застъпеност и липса на административен капацитет по места, който адекватно да отговори на потребностите на предприятията от социалната и солидарна икономика. В тази връзка, по проекта са създадени шест регионални центъра (фокус – точки), с териториално покритие в шестте района на страната по NUST-2 в следните областни градове: Благоевград, Пловдив, Ловеч, Габрово, Варна и Бургас. Целта е преди всичко да се осигури локална среда и регионално развитие чрез фокус – точките, среда, която благоприятства технологичното и ноу-хау развитие на субектите от социалната и солидарна икономика.

По време на информационната среща в Ловеч ще бъдат представени целите и дейностите на Регионалния център за предприятията на социалната и солидарна икономика.

Експерти по проекта ще запознаят с дейностите по него и с услугите, от които субектите на социалната и солидарна икономика в региона ще имат възможност да се възползват чрез Регионалния център.