Плевенчанката Дамяна Гроздева навърши 100 години (Снимки)

Животът

22-02-2023, 14:56

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Важното е каква диря ще остави човек в живота си, сподели юбилярката

Плевенчанката Дамяна Гроздева навърши днес 100 години. Тя празнува с двете си дъщери  Пенка и Мария, внука Дамян, кръстен на нея, племенника си и близки приятели на семейството. Столетничката се радва на още трима внуци и пет правнуци.

Юбилярката е завършила селскостопанско училище с пълно отличие, цял живот е работила като шивачка. И до днес е запазила страстта си към четенето, любимите й автори са Иван Вазов и Христо Ботев, чиито стихове помни наизуст. Следи редовно новините, а решение  за сегашната ситуация в страната намира  в думите на Васил Левски, които цитира: „За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и заедно да вървим напред, ако ще бъдем хора.”. Преди няколко месеца е преборила Covid-19 за седмица, но заради последствията е била в кардиологична клиника, където с духовитостта и невероятното си чувство за хумор става любимка и получава прякора „Кралицата”.

За Дамяна Гроздева най-важното в живота е семейството. Обичта на роднините и приятелите е нейната рецепта за дълголетие. Човек винаги трябва да мисли каква диря оставя в живота си и с какви спомени ще продължава живее в паметта на роднините и след сетния си час, подчертава тя.

Гост на празника беше и кметът Георг Спартански. Той зарадва рожденичката с цветя и й връчи парична сума съгласно решение на Общинския съвет. Двамата разговаряха на различни теми, а с високия си дух  и остроумие столетничката вдъхна оптимизъм на всички присъстващи.