Проведе се заключителна пресконференция по проект за намаляване на пластмасовите отпадъци в морската среда

Новините

22-02-2023, 19:00

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На 22 февруари 2023 г. в конферентната зала на Община Белослав се проведе заключителна пресконференция, във връзка с приключване на дейностите по проект „Въвеждане на иновативен модел за намаляване на количеството пластмасови отпадъци в морската среда от наземни източници“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“.

Целта на проекта е намаляване на пластмасовите отпадъците от наземни източници в морските води, чрез прилагане на пилотен модел, част от световната система Preciousplastic за рециклиране и оползотворяване на пластмасови отпадъци.

В конференцията взеха участие представителите на партньорите, изпълняващи проекта, граждани, представители на местната общественост и бизнес, и неправителствени организации.

Конференцията откри г-жа Деница Тодорова –Замeстник кмет на Община Белослав и Ръководител на проекта. Тя поздрави гостите и партньорите и представи презентация, като отчете изпълнението на целите, дейностите и постигнатите резултати с реализирането на проекта.  По време на пресконференцията беше представена и презентация от партньорите - Фондация „Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер“, представлявана от Илиана Георгиева – Изп. директор от норвежкият партньор - Г-н Anders Stølan от консултантска компания Интернейшънъл девелопмент Норуей.

В рамките на събитието беше отчетено изпълнението на всяка една от дейностите по проекта, както и  постигнатите резултати, а именно изградената и функционираща местна система за разделно събиране и рециклиране на пластмаса с активното участие на гражданите, оборудваният общински център, проведените кампании с местната общност и проведените обучение в рамките на дейност „Академия за кръгова икономика“.

Проектът се изпълнява от община Белослав в партньорство с „Екоинвест Асетс“ АД, Фондация „Зелена индустрия иновации и технологичен трансфер“ и норвежката консултантска компания Интернейшънъл девелопмент Норуей  и е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021 г. в рамките на Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“.  Общата стойност на проекта е 280 915,79 лв., като безвъзмездната финансова помощ е на стойност 263 467,64 лв.