От днес започват Великденските пости

Новините

27-02-2023, 05:00

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Започват Великденските пости. Те продължават 7 седмици и приключват на Възкресение Христово, което тази година се пада на 16 април.

Постите продължават 7 седмици и през всяка от тях има определени разрешени храни. Главното по време на постите е, че консумацията на всякакъв вид животински продукти, освен рибата, която може да се яде в определените от Библията дни (на Благовещение (25 март) и на Цветница (10 април), е забранена. Смята се, че постенето в този период е полезно за организма и му влияе пречистващо.

Според християнството, спазването на постите помага и за душевното пречистване и покаяние за натрупаните грехове през годината. Чрез поста организма ни се подготвя за събуждане след зимните месеци като постепенно в менюто ни влизат пролетни зеленчуци и зърнени култури.

Забранените храни са месо, мляко, млечни продукти, яйца и дори зехтинът и олиото освен в някои от дните. За сметка на това могат да се ядат всякакви плодове и зеленчуци според сезона, ядки, соеви продукти и дори сладки и сладкиши, стига те да не включват някои от забранените продукти.

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича "Кръстопоклонна" и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника "Връбница" в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича "Страстна седмица" и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.